Regeringen afviser: Nedsættelse af arveafgift koster ikke mange milliarder

ARVEAFGIFT: En nedsættelse af arveafgiften vil koste 1 milliard kroner, lyder det fra regeringen. Men hvis store firmaer udnytter nedsættelsen, vil det koste statskassen dyrt, mener Socialdemokratiet.

Mads Gluud Jørgensen

Regeringen har besluttet, at arveafgiften skal nedsættes fra 15 procent til 5 procent, når en virksomhed skal gives videre til næste generation.

Det vil koste 1 milliard anslår et skøn, der er lavet af regeringen ud fra erfaringer med indtjeningen, der kommer fra afgiften.

Men hos Socialdemokratiet mener man, at det kan blive endnu dyrere end blot 1 milliard kroner.

Det kan for eksempel være, hvis store virksomheder vælger at generationsskifte, når arveafgiftsnedsættelsen er indfaset, og staten dermed mister provenu.

"Man kunne jo tænke sig, at nogle store virksomheder vil overdrage til næste generation og vil gøre det, efter loven bliver vedtaget. Kan der være år, hvor det bliver meget højere," lød det fra Lea Wermelin (S) i et samråd i Skatteudvalget.

Men skatteminister Karsten Lauritzen (V) stod fast på det skøn, regeringen har lagt til grund for forslaget.

"Jeg har tiltro til, at det er et fornuftigt gennemsnit. Nogle år vil det være højere, og nogle år vil det være lavere," sagde skatteministeren.

SF: Kan koste 6-7 milliarder
Lovforslaget kan slå hul i statskassen, lyder det fra SF, der ikke mener, at man vil kunne håndtere så stor en omkostning på eksempelvis 6-7 milliarder, hvis store virksomheder vælger at generationsskifte på baggrund af den nye lovgivning.

Ikke overraskende havde Karsten Lauritzen (V) den modsatte holdning, da flere generationsskifter jo bare vil betyde flere penge.

"Hvis der er mange generationsskifter, så kan vi stå i en situation, hvor der er flere penge, end vi havde regnet med," sagde skatteministeren og tilføjede:

"Men det er selvfølgelig rigtigt, at der ville komme flere penge ind med en højere afgift, men det vil ikke slå bunden ud af statskassen."

Loven skal nu 2. og 3. behandles. Der er i øjeblikket flertal for lovændringen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00