Regeringen afviser obligatorisk undervisning i Muhammedkrisen: "Den forkerte medicin"

Før valget var der flertal. Men nu siger regeringen nej. Folkeskolerne bliver ikke pålagt at skulle undervise i Muhammedtegningerne.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Et forslag om at gøre undervisning i Muhammedkrisen til et obligatorisk indslag i den danske folkeskole bliver ikke til noget for nu.

SVM-regeringen er modstander af forslaget, som partierne Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Konservative, Danmarksdemokraterne og SF onsdag stillede i folketingssalen.

Med forslaget ønskede de blå partier og SF at gøre det obligatorisk for lærerne i folkeskolen at undervise i Muhammedkrisen – og at udvikle et decideret undervisningsforløb, lærerne kunne gøre brug af.

Men det er ikke den rette fremgangsmåde, mener børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S).

"Beslutningsforslaget stiller den rigtige diagnose, nemlig at ingen lærere skal undgå at undervise i Muhammedkrisen af frygt for repressalier. Men vurderingen er, at det her forslag ikke vil fjerne risikoen for den enkelte lærer," sagde Tesfaye fra Folketingets talerstol og slog fast:

"Det er altså den rigtige diagnose, men den forkerte medicin."

Holdningsskift hos V

Mattias Tesfaye understregede ligeledes, at lærerne har frihed til selv at vælge, om de vil undervise i de famøse tegninger eller ej.

"Muhammedkrisen kan som en væsentlig del af dansk historie være en naturlig del af undervisningen. Derfor vil jeg godt slå fast, at det aldrig må være et problem, hvis en lærer underviser i tegningerne. Det står lærerne frit for, ligesom det står dem frit for at lade være," lød det fra ministeren.

Twitter skriver Dansk Folkepartis Mette Thiesen, som er en af forslagsstillerne, at regeringen med sin modstand mod forslaget "accepterer voldsmandens veto og svigter ytringsfriheden".

Hun kritiserer også regeringspartiet Venstre.

Det skyldes, at Venstre før valget var tilhænger af forslaget – og at der dermed dengang var flertal bag. Men Venstre har altså siden skiftet holdning.

Over for Jyllands-Posten forklarer Venstres ordfører Anni Mathiesen, at holdningsskiftet bunder i en sikkerhedsmæssig vurdering af risikoen for den enkelte lærer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Mette Thiesen

MF (DF)
lærer (N. Zahles seminarium 2008)

0:000:00