Regeringen ansætter historisk mange til kommunikationsjob

OPRUSTNING: Der skal bruges 155 kommunikationsmedarbejdere i ministerierne til at servicere den danske presse. Det er historisk mange, siger forskningschef. Helt naturligt, mener tidligere spindoktor.

Foto: /ritzau/Benjamin Nørskov
Kristoffer Kvalvik

Der er omkring 155 kommunikationsmedarbejdere ansat i regeringens ministerier.

Det fremgår af et svar fra Finansministeriet til Folketinget, og det er historisk mange, siger Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, til Finans.dk.

”For 30-40 år siden brugte man ikke ret meget krudt på dette, men i dag er det blevet vigtigt at kommunikere. Alle ministerier, partier og regioner, institutioner, skoler og så videre bruger ressourcer på dette,” siger Roger Buch til Finans.dk og fortsætter:

"Ingen kender konsekvensen af dette endnu. Ved borgerne mere, fordi staten er blevet bedre til at kommunikere, eller bliver der løbet om hjørner med os som aldrig før?"

Hønen eller ægget
Henrik Kjerrumgaard, tidligere spindoktor for Margrethe Vestager (R), kan ikke se et problem i de mange kommunikationsansatte.

”Jeg synes, det er helt naturligt, at man rådgiver professionelt om sin ageren i offentligheden. Især med de krav, som medierne og offentligheden stiller til politikere,” siger han til Altinget.

Henrik Kjerrumgaard er enig i, at antallet er steget, men han mener ikke, at der ikke var rådgivning førhen.

”Vi har jo et meget gammeldags billede af, at politikere skal kunne det hele selv, men de har i mange år fået hjælp til at udvikle politik. Både i partierne af rådgivere og i ministerierne af embedsfolk,” siger han.

Når der nu bliver ansat flere i kommunikationsafdelingerne, vil Henrik Kjerrumgaard ikke udelukkende lægge ansvaret på politikerne.

”Det er lidt en diskussion om hønen eller ægget. Der er en efterspørgsel efter politikernes kommentarer, og hvis man forventer at få dem, må man acceptere, at der bliver ansat folk i kommunikationsafdelingen,” siger han.

Gamle dage
Henrik Kjerrumgaard var spindoktor for Margrethe Vestager fra 2008 til 2014. På de seks år nåede han at opleve behovet for flere kommunikationsansatte.

”Da jeg startede i politik i 2008, blev jeg sjældent ringet op før klokken 6 om morgenen eller efter klokken 23. Da jeg stoppede i 2014, havde jeg ofte både prøvet at blive ringet op klokken tre om natten og klokken fem om morgenen,” siger han.

Det voksende pres fra medierne betyder ifølge Henrik Kjerrumgaard, at der er brug for flere kommunikationsansatte.

”Medierne forventer, at politikerne reagerer med det samme, når de sender dem en sms. Offentligheden forventer, at politikerne altid står til rådighed. Det vil sige, at det forventningspres nødvendiggør kommunikationsmedarbejdere,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024