Regeringen revses for "hemmelighedskræmmeri" om udligningsreform

KRITIK: Det er uhørt og stærkt kritisabelt, at regeringen ikke har fremlagt beregningerne bag sit udspil til en udligningsreform, lyder det fra V og K. Også ekspert og støttepartier efterlyser faglige analyser.

Regeringen kritiseres for kun at lægge meget begrænsede oplysninger om frem om sit udspil til en reform af den kommunale udligningsordning.
Regeringen kritiseres for kun at lægge meget begrænsede oplysninger om frem om sit udspil til en reform af den kommunale udligningsordning.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

En uge efter regeringen fremlagde sit udspil til en omfattende reform af den kommunale udligningsordning, hober spørgsmålene sig op om, hvordan de er nået til, at der skal flyttes milliarder fra visse kommuner til andre.

I modsætning til tidligere reformer af udligningsordningen er der ikke fremlagt hverken data eller analyser, der fagligt begrunder udspillets centrale dele.

Det samme gælder en række af de nærmere detaljer om, hvordan selve udspillets forskellige elementer er indrettet og påvirker de enkelte kommuners økonomi.

Den mangel på gennemsigtighed betyder, at Venstre afviser at indgå "reelle forhandlinger," før regeringen har lagt de afgørende bagvedliggende beregninger frem.

Regeringen kan lige så godt se at få dem oversendt frem for det her hemmelighedskræmmeri.

Sophie Løhde (V)
Politisk ordfører

"Svesken skal på disken, og regeringen kan lige så godt se at få dem oversendt frem for det her hemmelighedskræmmeri," skriver politisk ordfører Sophie Løhde i en sms til Altinget.

Hun kalder det useriøst, at regeringen "forsøger at skjule" vigtige definitioner, konkretiseringer og beregninger for hver enkelt del af systemet på kommuneniveau.

"Vi er nødt til at insistere på, at forhandlingerne skal ske på et seriøst grundlag," skriver Sophie Løhde.

Uklart hvad regeringen foreslår
Også hos Konservative vækker det vrede, at regeringen ikke har lagt meget mere end en 30 siders billedrig pjece offentligt frem om et så teknisk komplekst udspil.

"Det er meget kritisabelt, at regeringen ikke lægger sine beregninger og analyser frem, så vi kan forstå, hvad det er, de rent faktisk foreslår," siger Rasmus Jarlov fra Konservative.

Hos Radikale er man overordnet set glad for "retningen" i regeringens udspil, hvor der langt hen ad vejen omfordeles midler fra hovedstadskommuner til provinskommuner.

Men udfaldet af en række enkeltkommuner, som blandt andet Lolland, Stevns og Lemvig giver grund til undren over, hvordan regeringens regnemaskine er skruet sammen.

"Vi har mange ubesvarede spørgsmål. Ikke mindst fordi der er en del kommuner, der med vores øjne falder noget mystisk ud," siger Radikales kommunalordfører, Kathrine Olldag.

Ekspert: Ligner mest politisk betingede valg
Det er ikke kun blandt Folketingets partier, at der er undren over det lave informationsniveau fra regeringen. Også Niels Jørgen Mau Pedersen, projektchef ved Vive, ser det som et brud med traditionen.

Han har en fortid som afdelingschef i Indenrigsministeriet og har i den sammenhæng været med til at forberede flere reformer og ændringer af den kommunale udligningsordning.

Traditionelt plejer der ifølge ham at være relativt grundige analyser af faglige forhold som begrundelse for ændringer i systemet, som går ud over løbende justeringer.

"Her er der mange steder, der foretages nogle valg, som man ikke fagligt begrunder. Og det tyder på, at det måske i højere grad er politiske valg, der ligger til grund for de her ret store ændringer," siger Niels Jørgen Mau Pedersen i et interview med Altinget.

Regeringen: Det er grundigt belyst
Allerede ved regeringens præsentation af sit udspil til en udligningsreform torsdag sidste uge blev der spurgt ind til fraværet af de faglige analyser. Her lød svaret fra vikarierende finansminister, Morten Bødskov (S), at Folketingets partier nok skulle få svar på deres spørgsmål under forhandlingerne.

"Hvis nogen stiller spørgsmål til det i forhandlingerne, så svarer vi selvfølgelig på de spørgsmål. Men jeg synes nu nok, at når man ser på, hvad der er lavet af analyser, og hvad der bliver beskæftiget sig med af kommunaløkonomiske udfordringer, så føler jeg mig ret sikker på, at det her er grundigt belyst," sagde Morten Bødskov.

Læs mere af Altingets dækning af reformen af den kommunale udligning på Altinget Kommunal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kathrine Olldag

Politisk chef, Cirkulær, kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. landsnæstformand, Radikale
cand.mag. (kunsthistorie og visuel kultur), diplom i offentlig ledelse

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Niels Jørgen Mau Pedersen

Projektchef, Vive
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1982)

0:000:00