Regeringen er langt fra en SU-reform

SU: Regeringen varslede tidligere på året et opgør med SU’en. Det lader vente på sig, og støtterne i Dansk Folkeparti har ikke travlt. ”Der kommer noget i 2018,” siger V-ordfører.

Økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), finansminister Kristian Jensen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) lagde med 2025-planen fra maj op til en reform af SU’en. Det har dog lange udsigter.
Økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), finansminister Kristian Jensen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) lagde med 2025-planen fra maj op til en reform af SU’en. Det har dog lange udsigter.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Tyson W. LyallKristoffer Kvalvik

Først skulle der komme en jobreform fase II, og så ville der følge et SU-udspil.

Sådan forsikrede VLAK-regeringen med sin 2025-plan fra maj i år.

Jobreformen kom i august, men endnu har vi et SU-udspil til gode.

Uddannelses- og Forskningsministeriet ”kan desværre ikke” oplyse noget om et eventuelt udspil pt., men ifølge Venstres uddannelsesordfører Mads Fuglede venter det ikke lige rundt om hjørnet.

Det ville være synd at sige, at man er langt i ministeriet i forhold til, hvordan man vil gribe det her spørgsmål an.

Mads Fuglede (V)
Uddannelsesordfører

”Det ville være synd at sige, at man er langt i ministeriet i forhold til, hvordan man vil gribe det her spørgsmål an,” siger Mads Fuglede.

Han oplyser dog, at ”der kommer noget i 2018".

"Alt, hvad der indgår i det, og hvordan det kommer til at se ud, er meget løse tanker,” siger han og tilføjer:

"Det, jeg har set, er meget skitseagtigt. Vi taler om overskrifter med nogle få talepinde til.”

Fra 2025-plan
I maj offentliggjorde VLAK-regeringen en 2025-plan, hvor en omlægning af SU’en indgår som redskab.

Landets unge skal tidligere ud på arbejdsmarkedet og øge beskæftigelsen, hvilket en SU-reform skal hjælpe med.

”Når de danske studerende fortsat bruger længere tid på deres uddannelser, end der forventes, kan det blandt andet hænge sammen med, at Danmark har et af verdens mest generøse SU-systemer,” står der i 2025-planen.

Regeringen anfører derfor, at det er ”muligt at tilpasse SU’en til niveauet i andre lande”.

Uden at blive helt konkret, fremhæver 2025-planen den ekstra SU, unge kan få udover normeret studietid.

Det understøtter ifølge regeringen ikke, at de studerende færdiggør deres uddannelse inden for normeret tid.

”Stærkere incitament til at færdiggøre studierne og komme ud på arbejdsmarkedet kan således understøtte øget beskæftigelse blandt unge,” konkluderes det.

DF: Ikke et stort ønske om ændringer
Regeringen står imidlertid i en position på SU-spørgsmålet, som den må være ved at vænne sig til:

Støttepartiet Dansk Folkeparti – med de nødvendige mandater – ser helt anderledes på nødvendigheden af regeringens politik.

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl har ikke hørt noget om et SU-udspil fra regeringen, og det passer ham ganske fint.

”Det bliver nævnt fra tid til anden, at der kommer noget på et tidspunkt. Men jeg har ikke hørt noget nærmere om, hvornår de forestiller sig at komme med et udspil,” siger han og fortsætter:

”Vi har ikke nødvendigvis noget stort ønske om, at der kommer noget. Når vi skal til at tale om det, så er der delområder, vi gerne vil se på. Eksempelvis i forhold til handicaptillæg på erhvervsskolerne. Men jeg har ikke noget ønske om at lave store, voldsomme ændringer af SU’en,” siger han.

Jens Henrik Thulesen Dahl mener ikke, at der er behov for at fjerne penge fra området. Ønsker regeringen at skære i SU’en, skal midlerne minimum holdes inden for uddannelsesområdet.

”Man kan altid diskutere, om man kan finde lidt på SU’en, som kan bruges på uddannelsesområdet. Men der skal være en SU, som vi har den i dag, når man studerer.”

Dokumentation

I 2025-planen fra maj 2017 hed det:

”Regeringen vil i efteråret desuden præsentere udspil til JobReform fase II, som vil indeholde tiltag, der øger tilskyndelsen til at være i beskæftigelse og yde en ekstra indsats. Efterfølgende vil regeringen blandt andet fremlægge udspil til en omlægning af SU-systemet.”

Udspil til JobReform fase II kom i august.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

Mads Fuglede

MF (DD)
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni.)

0:000:00