Regeringen føjer 1,6 milliarder til satspuljen

KORT NYT: Satspuljen får en engangsbevilling på 1,6 milliarder kroner ekstra. Regeringen ønsker at prioritere en væsentlig del til et løft af psykiatri-indsatsen.
Anne Justesen

Der er 1,6 milliarder kroner på vej til satspuljen, som støtter svage og udsatte grupper. Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Tirsdag har finansminister Bjarne Corydon (S) indkaldt forligspartierne bag satspuljen for at orientere om en engangstilførsel på 1,6 mia. kr. til puljen og et varigt løft på 0,3 mia. kr.

Baggrunden for de ekstra penge til puljen er en gennemgang af ordningerne på social-, sundheds- og beskæftigelsesområdet, der har fået støtte fra satspuljen siden starten af 1990'erne.

Finansministeriet har i samarbejde med relevante ministerier gennemgået en række af ordninger, som har påvist problemer med opgørelserne i et mindre antal af ordningerne. Det gælder blandt andet i forhold til, om midler fra ordninger, som er ophørt, er blevet korrekt tilbageført til satspuljen både under den nuværende og den tidligere regering, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse. 

"Der skal ikke kunne sættes spørgsmålstegn ved om udsatte grupper, som vi støtter via satspuljen, får de midler, som er tiltænkt dem. Vores gennemgang har blandt andet vist, at midler fra enkelte ordninger, som er ophørt, ikke har været tilbageført korrekt til satspuljen. Det er sket under skiftende regeringer. Det retter vi nu op på med en engangsbevilling på 1,6 mia. kr. og et varigt løft af satspuljen på 0,3 mia. kr. om året. Inden for kort tid vil regeringen blandt andet spille ud med et forslag til et markant løft af psykiatri-indsatsen," siger finansministeren i en pressemeddelelse.  

Regeringen ønsker, at en væsentlig del af midlerne skal prioriteres psykiatri-indsatsen. Inden for kort tid fremlægges en psykiatrihandlingsplan, og i den anledning indkaldes forligspartierne bag satspuljen til forhandlinger, skriver ministeriet. 

Tværministeriel task force

Regeringen vil nedsætte en tværministeriel taskforce, der skal overveje procedurer for administrationen af satspuljen fremadrettet samt komme med forslag til et mere enkelt, automatiseret og sikkert system i forhold til satspuljeordningerne.

I de enkelte ministerier er der desuden igangsat initiativer, der skal understøtte ministeriernes procedurer for satspuljen. Finansministeriet har dertil skærpet opmærksomheden omkring satspuljen og tilført området ekstra ressourcer, skriver ministeriet. 

Dokumentation
Sats-puljen
  • Satsreguleringsordningen blev indført i 1990 ved lov om en satsreguleringsprocent (satsreguleringsloven). Satspuljen anvendes til foranstaltninger på social- sundheds- og arbejdsmarkedsområdet med henblik på forbedring af vilkårene for overførselsindkomstmodtagere og svage grupper. 
  • Satspuljeordningen indebærer, at der tilføres nye midler til satspuljen på op til 0,3 pct. af udgifterne til overførselsindkomster, hvis lønudviklingen overstiger 2 pct. 
  • Hvert år forhandler satspuljepartierne om et eventuelt nyt puljebeløb tillagt frigivne midler fra udløb af satspuljebevillinger og uforbrugte satspuljemidler.
  • Den akkumulerede satspuljeramme er knap 13 mia. kr., og satspuljen finansierer helt eller delvist knap 800 ordninger og projekter.
  • De ordninger og projekter, som satspuljen støtter, omfatter eksempelvis hjælp til udsatte børn og unge, udsatte grupper på arbejdsmarkedet, handicappede, indsats for stofmisbrugere og psykiatri. Samtidig modtager en række frivillige organisationer støtte fra satspuljen.
  • Samtlige partier undtagen Enhedslisten er med i forligskredsen om satspuljen.
Kilde: Finansministeriet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)









0:000:00