Regeringen indgår aftale: Busserne skal være grønnere

AFTALT: Transportminister Benny Engelbrecht har indgået klimasamarbejdsaftaler med seks af landets største kommuner. Aftalerne sikrer en grøn omstilling af en fjerdedel af den samlede kollektive busflåde.

Fra 2021 vil alle nye bybusser i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Vejle og Frederiksberg Kommuner være nulemission.

Det er en del af de klimasamarbejdsaftaler, som transportminister Benny Engelbrecht (S) netop har indgået med de seks kommuner.

De seks kommuner står i dag for omkring en fjerdedel af den samlede kollektive buskørsel.

"Jeg er utroligt glad for, at vi har indgået en række ambitiøse aftaler, som skal være begyndelsen på et gearskifte af den grønne omstilling i kommunerne," udtaler Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

"Jeg håber og tror på, at flere af landets kommuner vil følge efter og tiltræde de mål, som landets største kommuner forpligtiger sig til," lyder det videre.

Grønne forpligtelser
Samarbejdsaftalerne er en del af en aftale fra april.

Regeringen blev dengang enig med Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet om en aftale, der udmønter 75 millioner kroner, som blev afsat på finansloven til en grøn buspulje. Med aftalen i april blev partierne også enige om, at der skal skulle indgås klimasamarbejdsaftaler med landets største kommuner.

Med de nye aftaler forpligter fem af seks kommuner sig også til at omstille den kommunale bilpark. I fire kommuner skal alle nye kommunale personbiler være nulemissionskøretøjer fra i år eller fra næste år.

Åbner for nulemissionszoner i København
Med aftalen forpligter Københavns Kommune sig til, at alle nye busser fra 2020 skal være nulemissionsbusser, mens alle dieselbusser skal være omstillet til nulemission inden udgangen af 2025.

Derudover vil Transport- og Boligministeriet sammen med Miljø- og Fødevareministeriet og kommunen undersøge, hvordan nulemissionszoner kan etableres som forsøgsordning.

"Jeg er rigtig glad for, at regeringen vil undersøge mulighederne for at lave zoner, som er fri for larmende og forurenende køretøjer," siger overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen (S).

Forrige artikel Medie: Her er det centrale princip i regeringens skitse til tidlig pension Medie: Her er det centrale princip i regeringens skitse til tidlig pension Næste artikel Martin Rossen stopper en måned tidligere end planlagt Martin Rossen stopper en måned tidligere end planlagt