Regeringen klar med skatteudspil

SKATTEREFORM: Regeringen vil frede SU'en, udskrive ufinansierede skattelettelser på 30 mia. og nøjes med at sænke rentefradraget for boligejere med renteudgifter over 50.000 kr.
Foto: Colourbox
Skattekommissionen fremlagde i starten af februar sit forslag til en skattereform.

Senere i denne uge er det så regeringen, der fremlægger sit eget forslag, men allerede nu ligger dele af udspillet klar, efter regeringens top ifølge Jyllands-Posten mødtes søndag aften på Marienborg for at afstemme sit skatteudspil.

Skattekommission "light"
Skattekommissionens forslag om at sænke rentefradraget for boligejere fra 33 pct. til 25 pct. skabte i starten af februar en del debat. Var det ikke de facto en udhulning af skattestoppet, lød spørgsmålet.

Det afviste statsministeren pure.

Men i sit eget udspil bøjer regeringen sig delvist for kritikken. Således er sænkningen af rentefradraget reduceret til kun at gælde for boligejere med renteudgifter, der overstiger 50.000 kroner.

Alligevel møder forslaget kritik fra oppositionen.

"Man kan i hvert fald sige, at det her kommer til at ramme alle i hovedstadsområdet, som har købt bolig inden for de seneste tre år. Det er typisk unge førstegangskøbere, som i forvejen sidder hårdt i det - og man kan jo spørge, hvorfor det lige er dem, der skal finansiere en skattereform", siger socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen til politiken.dk.

Ufinansierede skattelettelser - for sent
I sin nytårstale åbnede statsministeren op for, at ufinansierede skattelettelser skal sætte gang i økonomien.

Og de planer videreføres i regeringens skatteudspil, der indeholder planer om ufinansierede skattelettelser til 30 mia. kroner. Et forslag der næsten kan matche skattekommissionens forslag om skattelettelser til 35 mia.

Men bliver lettelserne vedtaget, vil de først træde i kræft fra 2010, og det bliver mødt med kritik fra lederpladsen i dagens Børsen:

"Det betyder nemlig, at dansk økonomi får lov at sejle sin egen sø i år, og at der først bliver gjort noget for væksten i Danmark til næste år", hedder det.

SU'en fredes
Også skattekommissionens forslag om at forkorte SU-perioden fra seks til fire år er blevet mødt med stor skepsis. Ikke mindst fra de studerende, der gennem de sidste tre uger har brokket sig, blogget og blokeret flere universiteter i frustration over kommissionens udspil.

Men regeringen har ingen planer om røre ved SU'en. Og det glæder SF's formand Villy Søvndal:

"Det vil være torskedumt at forringe SU'en. Der er massive problemer på de længerevarende uddannelser, hvor antallet af nye studerende styrtdykker".

Skattestoppet et ultimativt krav
Regeringens forslag til en skattereform ventes at blive offentliggjort mandag eller tirsdag. Derefter mødes partierne til forhandlinger. Men oppositionspartierne frygter, at regeringens skatteudspil allerede er afstemt med Dansk Folkeparti.

"Regeringen havde lovet brede forhandlinger, og selv om man selvfølgelig skal passe på med at konkludere alt for meget for ud for nogle forhandlinger, så ser det lidt suspekt ud, at regeringen har siddet med DF hele weekenden", siger Henrik Sass Larsen til politiken.dk.

I fredags kom det frem, at regeringen går ind til forhandlingerne om en ny skattereform med to ultimative krav: Skattestoppet skal genindføres efter en skattereform, og der skal udskrives ufinansierede skattelettelser.

Det øger oppositionens utilfredshed op til forhandlingerne.

"Det er ikke den bedste måde at starte forhandlingerne på. Det lyder som om, at vi på forhånd skal underskrive et ultimativt krav om, at vi skal underkaste os skattestoppet", sagde Henrik Sass Larsen i fredags ifølge Jyllands-Posten.

Men Villy Søvndal tager dog statsministerens krav med ro.

"Anders Fogh siger så meget. Han siger også, at han ikke søger job i udlandet. SF har ikke stillet ultimative krav for at deltage i forhandlingerne. Det bør statsministeren heller ikke gøre", siger Søvndal i dag til berlingske.dk.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00