Regeringen klar med indgreb mod unges misbrug af lattergas

AFTALE: Folketingets partier er enige om at stramme reglerne for salg af lattergaspatroner med ny aftale, hvor salg til mindreårige forbydes. Nye Borgerlige og Liberal Alliance står udenfor. 

Regeringen har landet en aftale, der skal begrænse unges misbrug af lattergas.

Aftalen, der bakkes op af samtlige Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige og Liberal Alliance, sætter loft over privatpersoners indkøb af små lattergaspatroner, så de maksimalt kan købe to styk ad gangen. 

Samtidig forbydes salget af store patroner til private, mens der indføres totalforbud mod salg af lattergas til mindreårige.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) glæder sig over, at der nu sættes ind over for de unges misbrug, som han mener er potentielt livsfarligt.

"Den store misbrug af lattergas som rusmiddel gør derfor mange forældre utrygge og kan gøre uoprettelig skade på vores unge i Danmark," siger han i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

"Derfor er jeg rigtigt glad for, at der var bred opbakning til, at vi nu får sat en stopper for den alt for lette adgang til lattergas og den voldsomme misbrug af lattergaspatroner blandt vores unge," siger han.

Hæver bøderne
Lattergaspatroner er egentlig beregnet til at lave for eksempel flødeskum i sifonflasker på især restauranter, men i løbet af de senere år er det blevet populært blandt unge at inhalere gassen for at få en kortvarig rus.

Aftalepartierne vil stoppe misbruget og vil derfor også stille krav om, at web-baserede forhandlere skal afkræve identifikation med Nem-id af deres kunder for at tjekke deres alder. 

Samtidig forbydes salg af lattergas i butikker og kiosker, hvor der også sælges tobak og alkohol. 

Der lægges desuden op til både øget kontrol med forhandlere og øgede bødestraffe, så det fremover vil koste forhandlere op til 75.000 kroner at bryde reglerne.

"Det er helt uacceptabelt, at der profiteres på salg af lattergaspatroner på bekostning af vores unges helbred. Derfor hæver vi bødeniveauet markant, så de, der bryder reglerne, mærker, at hammeren falder hårdt," siger Kollerup i pressemeddelelsen.

Du kan se ministeriets faktaark om aftalens indhold her

Forrige artikel Dagens overblik: Folkeskolereformen fra 2014 mangler stadig at blive gennemført Dagens overblik: Folkeskolereformen fra 2014 mangler stadig at blive gennemført Næste artikel KL om normeringer: Regeringen bør starte med vuggestuerne og lade børnehaverne vente KL om normeringer: Regeringen bør starte med vuggestuerne og lade børnehaverne vente
Alle partier står bag aftale om genåbning: Her er hovedpunkterne

Alle partier står bag aftale om genåbning: Her er hovedpunkterne

FASE 4: Restauranter må holde længere åbent, men forsamlingsforbuddet består, og hårdt ramte brancher skal fortsat have hjælp. Det er nogle af hovedpunkterne i den aftale, regeringen netop har landet med alle Folketingets partier. Se dem alle her.