Regeringen lander pensionsaftale med Dansk Folkeparti

Regeringen og Dansk Folkeparti foran Finansministeriet 20. juni 2017.

AFTALE: Ny aftale kan ifølge regeringen både få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet af frivillighedens vej, samt løse problemet med at få danskerne til at indbetale mere til egen pension. 

Regeringen kunne 20. juni præsentere en ny aftale om pension sammen med regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

”Vi har lavet en god aftale om at få flere år på arbejdsmarkedet, altså flere til at blive på arbejdsmarkedet,” siger en tilfreds finansminister, Kristian Jensen (V).

Aftalen løser ifølge finansministeren flere problemer, men særligt handler det om at løse de såkaldte samspilsproblemer for dermed at gøre det attraktivt at spare op til egen pension. 

”Danskerne skal fra fem år før folkepensionsalderen kunne indbetale op til 50.000 kr. årligt efter skat på en aldersopsparing, når ændringerne er fuldt indfaset i 2023,” hedder det i en pressemeddelse fra Finansministeriet. 

Ifølge ministeriet er netop dette et effektivt værktøj, da det i dag er i den sidste del af arbejdslivet, at problemer med modregning i pensionen skaber de såkaldte samspilsproblemer, som kan gøre det uattraktivt at spare op selv.

”Der afsættes en pulje på 2,4 mia. kr. fuldt indfaset til håndtering af samspilsproblemet,” skriver parterne i aftaleteksten. 

Ligeledes er sigtet med aftalen at gøre det attraktivt at blive længere på arbejdsmarkedet. 

For at opnå dette, er det aftalt, at det bliver muligt at få udbetalt sine efterlønsbidrag skattefrit, mod at man frasiger sig muligheden for at gå på efterløn.

Ligeledes ligger der i aftalen en mulighed for forskellige udbetalingsformer, såfremt man vælger at udskyde pensionen. 

Der afsættes 250 mio. kr. til en pulje med initiativer, ”som skal styrke ældres muligheder for at blive længere på arbejdsmarkedet.”

Hvad med holdbarheden uden Socialdemokratiet?
Socialdemokratiet er ikke med i aftalen, da regeringen kun havde inviteret Dansk Folkeparti med til forhandlingerne. Kristian Jensen vil dog ikke svare på holdbarheden, men forklarer, at det hænger sammen med, at Socialdemokraterne tidligere har valgt at stå uden for aftaler.

”En række elementer i aftalen her vedrører jo aftaler, som regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt i fællesskab,” siger Kristian Jensen.

Finansminsteren henviser til aftalen om integrationsydelsen og jobreform II, som Socialdemokratiet har valgt at stå udenfor. 

Læs hovedpunkterne i aftalen i boksen til højre.  

 

 

 

 

Forrige artikel Rangliste: EU giver topkarakter til Danmark i innovation Rangliste: EU giver topkarakter til Danmark i innovation Næste artikel S træder vande om fracking-tilladelse S træder vande om fracking-tilladelse