Regeringen lover endnu engang at afskaffe ejendomsvurderingerne

INTERVIEW: I tre år har VK-regeringen bebudet, at ejendomsvurderingerne skal erstattes med et mere simpelt system. Det er endnu ikke sket. Men skatteminister Peter Christensen (V) forsikrer, at det bliver til noget denne gang.
Skatteminister Peter Christensen (V) lover at fremsætte et lovforslag om at sløjfe ejendomsvurderingerne.
Skatteminister Peter Christensen (V) lover at fremsætte et lovforslag om at sløjfe ejendomsvurderingerne. Foto: Signe Mie Jensen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede

Jeg agter at fremsætte et lovforslag om et enklere vurderingssystem allerede i næste samling, sådan som beslutningsforslaget også pålægger mig.

Peter Christensen (V)
Skatteminister
De seneste tre år har tre forskellige skatteministre med brask og bram erklæret, at nu skulle ejendomsvurderingerne afskaffes i deres nuværende form.

Men udmeldingen er endnu ikke blevet fulgt op af handling. Det har skabt så stor frustration hos Dansk Folkeparti, at partiet nu har stillet beslutningsforslag i Folketinget om at afskaffe det nuværende system.

For det er spild af kræfter og penge, når SKAT bruger masser af ressourcer på at lave ejendomsvurderingerne, når de på grund af skattestoppet ikke længere bruges til at beregne ejendomsværdiskatten, lyder argumentet fra de borgerlige partier.

Og derfor stemmer både V, K og Liberal Alliance da også for forslaget fra DF, når det skal til endelig afstemning på fredag.

Vurderingerne bliver brugt
Spørgsmålet er så, om det rent faktisk bliver gennemført. Selv hvis regeringen vinder valget, kan det blive svært. På tre år er det ikke lykkedes for regeringen at fremlægge en løsning på, hvordan et nyt system skal se ud.

For ejendomsvurderingerne bliver rent faktisk brugt til en lang række andre ting end til at beregne ejendomsværdiskat.

De bliver eksempelvis brugt ved arvesager, til beregning af, om man er berettiget til kontanthjælp, beregning af tinglysningsafgift, skat af fri bolig, grundskyld og dækningsbidrag til kommunerne samt prisfastsættelse af andelsboliger og meget andet.

Den nød har regeringen hidtil ikke været i stand til at knække. Også selvom en afskaffelse af vurderingerne faktisk var på regeringens lovprogram i folketingsåret 2009-2010. Men det kommer til at ske i det nye folketingsår, hvis regeringen vinder valget, forsikrer den nye skatteminister Peter Christensen (V).

"Jeg agter at fremsætte et lovforslag om et enklere vurderingssystem allerede i næste samling, sådan som beslutningsforslaget også pålægger mig," siger Peter Christensen.

Vil bruge sommeren på at finde ny model
Men hvis I virkelig gerne ville af med det nuværende system, hvorfor har I så ikke gennemført det for længst?

"Der er en del følgelovgivning i det, så det er et større stykke arbejde set ud fra en lovgivningsbetragtning, fordi man skal ind og ændre i en lang række love. Men det er ikke et argument for ikke at gøre det. For der bruges en hel del ressourcer på vurderinger i SKAT, som ikke bruges til noget, samtidig med, at der over en bred kam er enighed om, at man ikke vil øge boligskatterne, og så er der ingen idé i at bevare det nuværende system," siger Peter Christensen.

Men er problemet ikke, at vurderingerne rent faktisk bliver brugt i en lang række sammenhænge. Vil det ikke være problematisk at fjerne vurderingerne som værkstøj på alle disse områder, så afgørelserne ikke længere sker ud fra en reel vurdering af ejendommenes pris?

"Der skal jo findes en model, som tager højde for de problemer. Det er min vurdering, at der godt kan findes andre løsninger på det problem, og det vil vi bruge sommeren på," siger Peter Christensen.

Afviser modstand fra embedsværket
Der har ifølge Altingets oplysninger været stærk modstand mod planerne om at sløjfe ejendomsvurderingerne hos topembedsmændene i en lang række ministerier blandet andet i Finansministeriet.

Men skatteministeren afviser, at det skulle være årsagen til, at regeringen aldrig har fået det gennemført.

"Jeg kan klart afvise, at embedsværket skulle stritte imod, at der kommer et mere enkelt vurderingssystem. Det er ikke tilfældet. Det er både min og Skatteministeriets vurdering, at der kan findes enklere måder at klare vurderingerne på end i dag," siger Peter Christensen.

En afskaffelse af vurderingerne vil frigøre en masse ressourcer i SKAT, men de skal ifølge ministeren ikke bruges på mere og bedre ligning eller opkrævning af skatterestancerne. I stedet skal det indgå som en del af de besparelsesmål, som SKAT i forvejen er blevet pålagt.

"SKAT er en organisation, som hele tiden bliver effektiviseret, og som et led i den proces er det fornuftigt at se på, om vi bruger ressourcer, der ikke benyttes. I stedet for at reducere over hele linjen er det bedre, hvis vi kan gøre det på nogle områder, hvor der ikke er behov for ressourcerne. Om pengene så skal bruges på noget andet, er i sidste ende et finanslovsspørgsmål," siger Peter Christensen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Christensen

Direktør, Aktive Ejere, formand for Danske Spil, fhv. forsvars- og skatteminister & MF (V)
elektriker (1997), MBA (2018)

0:000:00