Regeringen sænker forventningerne til ny Europol-aftale

AFVIST: Håbet om at få en parallelaftale med EU for dansk deltagelse i Europol er definitivt slukket hos regeringen, der i stedet går efter en mindre ambitiøs aftale.

Der bliver ingen parallelaftale mellem EU og Danmark om Europol, slår udenrigsminister Kristian Jensen (V) fast.
Der bliver ingen parallelaftale mellem EU og Danmark om Europol, slår udenrigsminister Kristian Jensen (V) fast.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Kasper Frandsen

Det kan ikke lade sig gøre at lande en dansk parallelaftale med EU om fuld deltagelse i politisamarbejdet Europol.

Sådan lyder konklusionen hos den danske regering, der derfor skruer ned for forventningerne til, hvordan en ny aftale kan se ud.

”Det er simpelthen ikke juridisk muligt at finde grundlaget for at være helt og fuldt med. Så må vi jo finde det juridiske grundlag, der gør, at vi kan være så meget med i den operative del som muligt. Det arbejder vi med. Det er der dialog omkring. Det er den vej, vi vil forsøge at gå,” siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) til Politiken.

Derfor går regeringen i stedet efter en mindre ’særaftale’ med EU-Kommissionen, som skal sikre, at dansk politi fortsat har fuld såkaldt operationel adgang til Europol, når Danmark 1. maj 2017 står til at ryge ud af politisamarbejdet.

Det er simpelthen ikke juridisk muligt at finde grundlaget for at være helt og fuldt med.

Kristian Jensen (V)
Udenrigsminister

Hermed håber regeringen at kunne bevare søgeadgangen til Europols register, European Information System, som dansk politi søger i omkring 70.000 gange om året.

Men selv hvis det lykkes, kan Danmark ryge ud af Europols styrende organer, beklager udenrigsministeren overfor Politiken.

Stadig usikkert
Heller ikke nedgraderingen i målet i forhandlingerne med EU, der nu er gået fra en parallel- til en særaftale, er det slet ikke sikkert, at regeringen kan få i hus.

Overfor Politikken kalder EU-eksperten Henning Bang Fuglsang Sørensen, der er lektor ved Juridisk Institut ved Syddansk Universitet, det ”et håbløst projekt”.

Det kan ifølge eksperten kun lykkedes at komme med i Europol, hvis retsforbeholdet ændres til en tilvalgsordning, som Danskerne jo ellers sagde nej til i december 2015.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00