Regeringen sænker forventningerne til væksten i 2018

ØKONOMI: Der er udsigt til en mindre vækst i BNP end antaget i begyndelsen af året, slår økonomi- og indenrigsministeren fast. 

Foto: Ritzau Scanpix/ Philip Davali
Toke Gade Crone Kristiansen

"Det går fatteligt godt."

Sådan indledte økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille sit pressemøde med den seneste temperaturmåling for dansk økonomi – her med en lettere omskrivning af tidligere statsminister Poul Schlüters berømte ord. 

Og når det ikke ligefrem går "ufatteligt" godt, så hænger det sammen med, at regeringen må nedjustere sine forventninger til den økonomiske vækst.

I foråret forventede regeringen, at BNP-væksten ville blive på 1,9 procent i 2018. De udsigter nedjusterer regeringen nu til 1,7 procent. 

Og i 2019 forventer regeringen stilstand i vækstraten med 1,7 procent i vækst igen, imens den i 2020 forventes at blive 1,6 procent. 

Nedgang i eksporten
Baggrunden for afmatningen skal findes i eksporten. 

"Hvis vi ser på væksten i vores samhandelslande, så ser vi en nedadgående trappe, og det vil selvfølgelig påvirke dansk eksport," konstaterede Ammitzbøll-Bille. 

Regeringen forventer derfor, at eksporten toppede sidste år, og at den kommer til at falde de kommende år. 

Samtidigt er der international uro, som kan påvirke eksporten yderligere. Her nævnte Simon Emil Ammitzbøll-Bille den eskalerende handelskonflikt mellem Kina og USA samt uforudsigeligeheden i Brexit-forhandlingerne.

Et andet problem kan blive, at USA's økonomi overopheder, som der er tegn på lige nu. 

"Vi kan sørge for sund økonomi i Danmark og så vidt muligt berede os på de omstændigheder, som kan ramme os udefra," lød det fra ministeren om scenarierne.

Opsving uden krisetegn 
Der er dog ingen tegn på, at det går helt galt. 

Økonomi- og indenrigsministeren brugte nemlig også lejligheden til at tegne et billede af en økonomi, der ikke har de samme faresignaler som før finanskrisen i 2007.

Privatforbruget er højere end 2007-niveauet, men samtidigt er danskernes opsparing i dag højere end kort før finanskrisen. 

Boligmarkedet udviser heller ikke de samme faresignaler som inden finanskrisen. 

"Der er ikke tegn på, at boligpriser på enfamilieshuse stikker af. Tværtimod følger de fint stigningen i den disponible indkomst," sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Der er et markant anderledes billede end årene op mod finanskrisen, pointerede Ammitzbøll-Bille, som dog vil holde et vågent øje med boligpriserne i København.

Læs redegørelsen om dansk økonomi her.    

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00