Regeringen skaber usikkerhed om jordskattelettelser

JORDSKAT: For få måneder siden ville de nuværende regeringspartier rulle VK-regeringens jordskattelettelser til landbruget tilbage. Nu er debatten om skattelettelserne blevet udskudt på ubestemt tid, og ifølge skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) er det endnu uvist, om emnet bliver en del af de kommende skatteforhandlinger.
Per Bang Thomsen
Det er endnu uvist, om VK-regeringens omdebatterede jordskattelettelser til de danske landmænd vil blive rullet tilbage af den nye regering.

Det står klart, efter regeringen i sidste uge fremlagde sine ændringer til finansloven for 2012.

For få måneder siden rasede de tre nuværende regeringspartier ellers mod VK-regeringens skattelettelser til landmændene. Målet var dengang, at skattelettelserne skulle rulles tilbage, når Helle Thorning-Schmidt (S) havde sat sig til rette på statsministertaburetten.

Men da finansminister Bjarne Corydon (S) i torsdags fremlagde regeringens ændringsforslag, stod der intet om jordskattelettelserne i hans talepapirer. Og i en mail til Altinget.dk skriver skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), at det endnu er for tidligt at sige, om en tilbagerulning af jordskattelettelserne overhovedet vil blive en del af den skattereform, der bliver skudt i gang i løbet af foråret 2012.

"Regeringen har i sit oplæg til finansloven for 2012 sammensat ændringer af skatter og afgifter, som regeringen finder klogest, mest retfærdige og ansvarlige. Regeringen vil senere fremlægge et forslag til skattereform, men det er for tidligt at lægge sig fast på, hvad der skal ændres og hvordan," skriver skatteministeren til Altinget.dk.

Det er for tidligt at lægge sig fast på, hvad der skal ændres og hvordan.

Thor Möger Pedersen
Skatteminister (SF)

S: Skattelettelser er "totalt ineffektivt"
Jordskattelettelserne var oprindelig en del af VK-regeringens Grøn Vækst 2.0-pakke, der blev vedtaget i 2010.

Formålet var, at lempelsen af jordskatterne på godt en halv milliard kroner skulle give de trængte landmænd en økonomisk håndsrækning. Som kompensation for lempelsen af ejendomsskatterne ville den forhenværende regering til gengæld stramme pesticidafgifterne. Noget som den dog aldrig nåede at gøre.

Men hos de daværende oppositionspartier var det svært at spore nogen form for begejstring for skattelettelserne. I det finanslovsforslag for 2011, som Socialdemokraterne og SF præsenterede i efteråret sidste år, fremgik det, at VK-regeringens landbrugsskattelettelser skulle annulleres. Ifølge de daværende oppositionspartier var jordskattelettelsene blot "passiv støtte og totalt ineffektivt".

"Landbruget får i forvejen mange milliarder i passiv støtte, og det forhindrer ikke kriser i landbruget. Vi vil hellere give en aktiv støtte til de landmænd, der tør og vil udvikle deres erhverv," skrev partierne i deres fælles udspil.

Under Landbrug & Fødevarers årsmøde i begyndelsen af juni i år uddybede Helle Thorning-Schmidt Socialdemokraternes og SF's synspunkter. Hun understregede dog, at tilbagerulningen skulle ske i et roligt tempo.

"Et nyt flertal ruller skattelettelserne tilbage i et tempo, som gør, at det bliver en nænsom omstilling. Og vi vil gøre det i samarbejde med jer," sagde hun direkte henvendt til erhvervsorganisationens medlemmer.

L&F: Alt er i spil
Hos Landbrug & Fødevarer er man umiddelbart glad for, at en tilbagerulning af jordskattelettelserne ikke er med på regeringens nye finanslov. I slutningen af oktober regnede erhvervsorganisationen sig bl.a. frem til, at en tilbagerulning af jordskattelettelserne ville koste landbruget godt 7.000 arbejdspladser.

Direktør Claus Søgaard-Richter understreger dog over for Altinget.dk, at han aldrig havde forventet, at tilbagerulningen af skattelettelserne ville blive en del af finansloven for 2012. Trods det vil han ikke afvise, at emnet vil blive taget op under de kommende forhandlinger om en ny skattereform.

"Midt indtryk er, at alt er i spil. Men ligesom den nye regering er blevet klogere på en række andre områder, så har den også opdaget, at fødevareområdets konkurrenceevne er blevet svækket," siger han.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Thor Möger Pedersen

Kommerciel direktør, Better Energy
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2013), MBA, Management and business finance (Aalborg Uni. 2018)

Claus Richter

Adm. direktør, Diabetesforeningen
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1998)









0:000:00