Regeringen trodser EU: Vi bryder ikke feta-lovgivning

FETAGATE: Regeringen er uenig med Europa-Kommissionen om, hvorvidt danske mejerier har overtrådt europæisk lovgivning ved at sælge den navnebeskyttede fetaost til lande uden for EU.

BRUXELLES: Danmarks regering og danske mejerier har overtrådt EU-lovgivningen ved at tillade salg af “fetaost” til lande, som EU har samhandelsaftaler med. 

Sådan lød anklagen fra Europa-Kommissionen, da den i januar tog det første skridt mod en retssag ved EU-Domstolen, da den sendte et brev, hvor den gjorde Danmark opmærksom på eksportproblemet. 

"Den registrerede, beskyttede oprindelsesbetegnelse "feta" anvendes ulovligt i Danmark, hvor visse virksomheder, som fremstiller eller importerer hvid ost, eksporterer denne til tredjelande med en misvisende mærkning som "feta"," lød det dengang. 

Men den danske regering er helt uenig i, at salget af danskproduceret “fetaost” er i strid med EU’s lovgivning for beskyttede oprindelsesbetegnelser. 

Det fremgår af et notat sendt til Europaudvalget og Miljø- og Fødevareudvalget.

Her skriver Miljø- og Fødevareministeriet, at "den danske regering ikke er enig med Kommissionen i, at forordningen for kvalitetsordninger eller traktaten om Den Europæiske Union er overtrådt.” 

Ingen dansk feta i EU
Problemet opstår, fordi feta er en såkaldt "beskyttet oprindelsesbetegnelse". Det har den været siden 2002, hvor feta blev optaget på EU's liste over beskyttede fødevarer. 

Det betyder, at det kun er Grækenland, der må producere og sælge osten til andre lande i det indre marked samt tredjelande, som EU har samhandelsaftaler med.  

Men ifølge Kommissionen har danske mejerier brudt den lov og alligevel solgt ost under navnet "dansk feta" i de forbudte områder. Regeringen anklages for at have tilladt eksporten. 

Det passer bare ikke, skriver Miljø- og Fødevareministeriet:

"Mærkningen ”feta” anvendes ikke på varer fremstillet til det indre marked, og heller ikke på varer fremstillet til eksport til tredjelande, hvor EU har en bilateralaftale om beskyttelse af oprindelsesbetegnelser," står der i notatet. 

Europa-Kommissionen skal nu tage de danske argumenter til efterretning, og hvis de ikke vurderes tunge nok, fortsætter sagen mod EU-Domstolen. 

Forrige artikel DF om LA’s slingrekurs: Det virker amatøragtigt DF om LA’s slingrekurs: Det virker amatøragtigt Næste artikel Det første borgerforslag får nej tak Det første borgerforslag får nej tak