Regeringen udpeger to forskere til at kulegrave krige

KULEGRAVNING: En uvildig undersøgelse af tre krige med dansk deltagelse skal til at begynde, efter Irak- og Afghanistankommissionen sidste år blev lukket.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Cecilie Gormsen

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har onsdag sat navne på de to personer, der skal forestå den uvildige udredning af den danske deltagelse i krigene i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Og det bliver lektor Rasmus Mariager og professor Anders Wivel fra Københavns Universitet, der skal undersøge Danmarks militære engagement i krigene.

”Jeg er meget tilfreds med, at vi kan sætte to velrenommerede og erfarne forskere i spidsen for den uvildige udredning om Danmarks militære engagement,” siger udenrigsminister Kristian Jensen.

Rasmus Mariager har forsket i Den Kolde Krig, og han har tidligere blandt andet været ansat ved PET-Kommissionen. Anders Wivel er ansat ved Institut for Statskundskab, hvor han blandt andet forsker i udenrigspolitik, herunder særligt mindre europæiske landes udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Stor og vigtigt arbejde
Kristian Jensen peger på, at de to forskere er indstillet af Rektorkollegiet, og at de er udpeget i enighed mellem de fire partier bag aftalen om udredningen.

”Forskerne står over for et stort og vigtigt stykke arbejde, og jeg ser frem til at læse udredningens konklusioner, når den ligger færdig i 2018,” siger Kristian Jensen.

Da Venstre i sommeren 2015 overtog regeringsmagten besluttede man at nedlægge Irak- og Afghanistankommissionen. De fire partier i blå blok blev i stedet enige om om en udredning, hvor også Kosovo-krigen blev inddraget i undersøgelsen.

Ifølge aftalen mellem de blå partier vil de to forskere under udredningsarbejdet få fuld adgang til alle dokumenter – også klassificerede, som er sendt til Irak- og Afghanistankommissionen. Forskerne vil samtidig som udgangspunkt få adgang til øvrigt foreliggende skriftligt materiale fra danske myndigheder, som forskerne måtte finde relevant.

Udenrigsministeriet oplyser, at udredningsarbejdet forventes at gå i gang inden for få uger, og udredningen forventes færdig og offentliggjort 1. juni 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Wivel

Professor i International Politik, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
ph.d. (Københavns Uni. 2001)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00