Regeringen vil fordoble straffen for “utryghedsskabende” tiggeri

STRAF: Regeringen forslår, at det skal resultere i 14 dages ubetinget fængsel, hvis man bliver anholdt for “utryghedsskabende tiggeri”. Samtidig præsenterer justitsministeren tre tiltag mod tiggeri. Det sker, efter at flere romaer er kommet til København.

Placeholder image
Udenlandske hjemløse på hjørnet mellem Ravnsborggade og Nørrebrogade. Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Scanpix

Tiggeri på offentlige steder, som er 'særligt generende', skal resultere i to uger bag tremmer, den første gang man bliver anholdt for det.

Det foreslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under onsdagens afslutningsdebat i Folketinget.

Han håber samtidig, at loven kan blive førstebehandlet på fredag i Folketinget. Det er sidste dag, det er muligt at lave lovbehandling inden Folketingets sommerferie.

"For mig og regeringen er det afgørende, at vi handler, og jeg tror, danskerne har en forventning om, at vi gør alt, hvad vi kan for at at sætte en stopper for det, vi ser i København," lød det fra statsministeren onsdag aften.

"Jeg har skrevet til Folketingets formand og orienteret hende om, at regeringen vil fremsætte dette lovforslag allerede i denne uge, med et ønske om at få det førstebehandlet på fredag. Det kræver selvfølgelig, at Folketinget er indstillet på det," sagde statsministeren.

Hvis Folketinget giver sin opbakning til den idé, vil loven kunne blive færdigbehandlet i september måned.

Justitsministeren, Søren Pape Poulsen (K), præsenterede onsdag aften ligeledes tre tiltag, som skal komme den form for tiggeri til livs, som ifølge statsministeren særligt romabanderne står for.

Pape Poulsen vil udvide zoneforbuddet for, hvor det er lovligt at opsætte lejre. Den såkaldte fast-track-ordning skal styrkes, så det bliver muligt hurtigere at afgøre, om en person har opholdsgrundlag i Danmark. Derudover skal problemet drøftes på EU-niveau.

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

MF, stifter og politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser