Regeringen vil gøre flere til organdonorer

DONATION: Danmark skal være parat til at gå nye veje for at få flere organdonorer, mener sundhedsminister Sophie Løhde. Hun har blandt andet bedt Etisk Råd se på, om danskerne automatisk skal være tilmeldt som organdonorer.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

Der er mangel på donorlunger, donornyrer og donorhjerter, og derfor vil regeringen nu se på, om man kan gå nye veje for at skaffe flere organdonorer.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har derfor sendt et brev til Etisk Råds formand, Gorm Greisen, hvor hun beder rådet om at vurdere, om danskere automatisk skal være tilmeldt Donorregistret.

”Jeg mener, at tiden er moden til at overveje, om det også i Danmark vil være rigtigt at indføre formodet samtykke til organdonation," skriver Sophie Løhde blandt andet i brevet.

Sundhedsministeren peger på, at danskerne generelt har et positivt syn på organdonation, ligesom en ny undersøgelse viser, at de fleste også er positive over for, at man automatisk tilmeldes Donoregistret.

”Alligevel er der mangel på organdonorer, og hvert eneste år er der patienter, som dør, mens de venter på et nyt hjerte, en ny nyre eller et andet livsvigtigt organ," siger Sophie Løhde og fortsætter: "Det er et paradoks, og derfor mener jeg også, at vi skal være parate til at gå nye veje for at få flere organdonorer, så vi kan redde menneskeliv. Jeg har af samme grund bedt Etisk Råd vurdere, hvilke fordele og ulemper der er forbundet ved at indføre formodet samtykke,” siger hun i en pressemeddelelse.

Nuværende regler svære for familie
Løhde har samtidig bedt Etisk Råd om at se på erfaringer fra andre lande, og rådet skal se på de etiske problemstillinger, der knytter sig til at tillade anonym nyredonation fra levende donorer.

I dag er reglerne, at hvis en døende, der er erklæret hjernedød, ikke i levende live har tilkendegivet, om vedkommende vil være organdonor, er det de pårørende, som skal træffe beslutningen. Det kaldes informeret samtykke.

Flere har dog peget på, at det kan stille de pårørende i en svær situation, og det er et af argumenterne for, at reglerne på området skal ændres, så alle myndige borgere automatisk tilmeldes Donorregistret, med mindre de selv aktivt melder fra. Lande som Finland og Norge har indført sådanne regler.

Sophie Løhde håber, at Etisk Råd vil foretage vurderingen og komme med sine anbefalinger i løbet af 2017. Derefter vil sundhedsministeren med Folketingets partier drøfte, om reglerne for organdonation eventuelt skal ændres.

Løhde understreger, at hun på nuværende tidspunkt ikke har taget stilling til, om hun vil søge Folketingets opbakning til at ændre reglerne for organdonation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00