Regeringen vil sætte krigsveteraner foran i jobkøen

LOVFORSLAG: Virksomheder skal belønnes med 50.000 kroner for at ansætte veteraner, som også vil få fortrinsret til offentlige stillinger. Forslaget får blandede modtagelser blandt de politiske partier og veteranerne selv.

Veteraner med fysiske eller psykiske skader skal hjælpes ind på arbejdsmarkedet med en særlig jobordning (Søren Bidstrup/Scanpix).
Veteraner med fysiske eller psykiske skader skal hjælpes ind på arbejdsmarkedet med en særlig jobordning (Søren Bidstrup/Scanpix).
Mette Pabst

Hjemvendte soldater skal have hjælp til at få foden indenfor på arbejdsmarkedet. Det foreslår regeringen, der vil give offentlige arbejdsgivere mulighed for at lade veteraner komme foran i jobkøen.

Derudover vil regeringen give en jobpræmie på 50.000 kroner til virksomheder, der ansætter en krigsveteran i mere end seks måneder.

Det er helt naturligt at give veteraner en særlig behandling på arbejdsmarkedet, mener forsvarsminister Peter Christensen (V).

"Vores veteraner har været der for os med deres udsendelser for Danmark, og derfor skal vi naturligvis også være der for dem," siger han.

Jeg håber, vi kan få målrettet lovforslaget, så det fokuserer på dem, der er allerlængest ude, og ikke bare kommer de velfungerende veteraner til gode.

Jeppe Jakobsen (DF)
Veteranordfører

S bakker op
Forslaget retter sig mod veteraner, der har særligt svært ved at komme i arbejde på grund af fysiske eller psykiske skader, som de har pådraget sig i forbindelse med udsendelse.

Det er en gruppe mennesker, der har brug for ekstra hjælp, mener Socialdemokratiet, der støtter regeringens forslag.

"Der er ikke nogen tvivl om, at vi som samfund skylder de her mennesker noget. De har arbejdet loyalt for Danmark og pådraget sig skader. Så er det vores ansvar at hjælpe dem tilbage på arbejdsmarkedet," siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen.

DF: Pengene skal bruges anderledes
Hos Dansk Folkeparti er der ikke samme begejstring at spore. Veteranordfører Jeppe Jakobsen (DF) kalder forslaget "sympatisk", men er bekymret for, om forslaget hjælper de veteraner, der har mest brug for det.

"Spørgsmålet er, om de veteraner, der har mest brug for hjælp, overhovedet er i nærheden af at blive ansat hos en virksomhed, bonus eller ej. Jeg tror, de har brug for en anden indsats," siger han.

Derfor er DF betænkelige ved at stemme for forslaget, som det ser ud nu. De ønsker i stedet, at pengene bliver brugt på de veteraner, der er ved at ryge ud over kanten. Det kan være gennem stærkere socialindsatser eller hurtigere hjælp til familier, der ytrer bekymring om et hjemvendt familiemedlems tilstand.

"Jeg håber, vi kan få målrettet lovforslaget, så det fokuserer på dem, der er allerlængst ude, og ikke bare kommer de velfungerende veteraner til gode," siger han.

Veteranforeninger uenige om forslag
Udsigten til at komme forrest i jobkøen får blandende modtagelser hos veteranerne selv.

Hos Danmarks Veteraner glæder formand Niels Hartvig Andersen sig over, at veteraners muligheder på arbejdsmarkedet bliver forbedret.

"Hvis det her kan få nogen i arbejde og give dem et normalt liv på trods af de skader, de har pådraget sig som udsendte, så er det jo en gevinst for både den enkelte veteran, for familien og for kommunerne," siger han.

Men spørger man paraplyorganisationen Veteranalliancen er regeringens forslag skudt helt ved siden af. Her mener man, at regeringen i stedet burde bruge pengene på at nedbringe sagsbehandlingstiden for de mange veteraner, der venter på at få deres sag behandlet hos Forsvarsministeriets Arbejdsskade- og Erstatningskontor og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

"Regeringen vil kanalisere pengene ud i erhvervslivet. Det er at give fingeren til de veteraner, der har det hårdest og kæmper for at få deres psykiske og fysiske mén anerkendt. Pengene burde bruges på at hjælpe dem," siger talsmand Claus Stenberg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Jeppe Klenitz-Jakobsen

Daginstitutionsleder, Nr. Jernløse Børnehus, skolebestyrelsesformand, Kildebjergskolen, fhv. MF (DF)
pædagog (Absalon 2022) sekondløjtnant (Hærens Officersskole 2009), sergent (Hærens Sergentskole 2009)

Peter Christensen

Direktør, Aktive Ejere, formand for Danske Spil, fhv. forsvars- og skatteminister & MF (V)
elektriker (1997), MBA (2018)

0:000:00