Homoseksuelles blod er ikke farligere end andres: Regeringen vil skrotte udskældt donorregel

Tre år efter man senest lempede reglerne, vil regeringen nu helt ligestille homoseksuelle og heteroseksuelle mænds mulighed for at donere blod. Mennesker skal ikke udelukkes på baggrund af deres seksualitet, lyder det.

Sundhedsminister Sophie Løhde vil sætte en proces i gang, der skal lempe reglerne for homoseksuelle mænds mulighed for at donere blod.
Sundhedsminister Sophie Løhde vil sætte en proces i gang, der skal lempe reglerne for homoseksuelle mænds mulighed for at donere blod.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Reglen er omdiskuteret og har været udsat for mange protester.

Og nu får den dødsstødet.

Mens prideugen fejres i København, meddeler regeringspartierne, at homoseksuelle mænd skal kunne donere blod på lige fod med andre.

I et indlæg i Altinget skriver Venstres Linea Søgaard-Lidell, Moderaternes Monika Rubin og Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen, at det ikke giver mening, at homoseksuelle mænd ikke har samme muligheder som heteroseksuelle for at give blod.

"Derfor er det også vores klare forventning, at vi meget snart kan sætte en stopper for mange års diskrimination af homoseksuelle bloddonorer i Danmark og dermed ikke længere udelukker mennesker fra at give blod på baggrund af deres seksualitet," lyder det i indlægget.

De tre ordførere fra regeringspartierne skriver desuden, at flere blodbanker mangler blod på hylderne, og at der derfor er brug for flere donorer.

Et af de mest progressive lande

Man skal ikke mange år tilbage, før det slet ikke var tilladt for homoseksuelle at donere blod.

Fordi homoseksuelle mænd ifølge Sundhedsstyrelsen har en statistisk større risiko for hiv, besluttede man i 1988 – da aids-epidemien rasede – at de ikke skulle donere blod.

Derfor er det også vores klare forventning, at vi meget snart kan sætte en stopper for mange års diskrimination af homoseksuelle bloddonorer.

Flemming Møller Mortensen (S), Linea Søgaard-Lidell (V) og Monika Rubin (M)

I 2020 trådte nye regler imidlertid i kraft, som betød, at homoseksuelle mænd nu gerne måtte donere blod. Men dog med det forbehold, at mændene ikke måtte have haft sex med en anden mand inden for fire måneder før donationen.

Dengang lød det fra daværende sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark med lovændringen ville blive et af de mest progressive lande i verden i forhold til bloddonation og homoseksuelle mænd.

Nu tager SVM-regeringen altså skridtet videre og vil sidestille homoseksuelle og heteroseksuelle mænd i donorsystemet.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har bedt Styrelsen for Patientsikkerhed undersøge, hvordan de nuværende regler kan lempes.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Linea Søgaard-Lidell

MF (V)
cand.public. (Aarhus Uni.)

Flemming Møller Mortensen

MF (S), næstformand, Dansk Kulturinstituts bestyrelse, klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024