Regeringen vil undersøge model for virksomheders ret til erhvervskonto efter nyt SF-forslag

Med støtte fra Enhedslisten og Alternativet foreslår SF for tredje gang at give virksomheder ret til en basal erhvervskonto. Nu vil regeringen undersøge, hvordan en model for en basal erhvervskonto skal se ud. 

Lisbeth Bech-Nielsen, erhvervsordfører i SF, gør sit tredje forsøg på at give små virksomheder ret til en basal erhvervskonto. Arkivfoto. 
Lisbeth Bech-Nielsen, erhvervsordfører i SF, gør sit tredje forsøg på at give små virksomheder ret til en basal erhvervskonto. Arkivfoto. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Tredje gang er lykkens gang.

Det håber SF i hvert fald på, når det kommer til kampen for at sikre virksomheder ret til en basal erhvervskonto.

Oprindeligt havde SF en aftale med daværende erhvervsminister Simon Kollerup (S) om, at alle virksomheder skulle få den ret, men forslaget nåede aldrig at fremsat, og da SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, fremsatte beslutningsforslaget tidligere på året, blev det nedstemt i Folketinget

Men nu gør SF et tredje forsøg

"Denne her sag har efterhånden nogle år på bagen. Det er dybt urimeligt, at mange bliver forhindret i at starte egen virksomhed, fordi de ikke kan få en erhvervskonto," siger Lisbeth Bech-Nielsen og tilføjer:

"Når bankerne sidder på den finansielle infrastruktur, har de også en særlig forpligtelse til at levere de ydelser, der skal til, for at samfundet kan fungere. Det indebærer, at man kan få en erhvervskonto, hvis man lever op til de regler, der er." 

Og denne gang vil erhvervsminister Morten Bødskov (S) se på, hvordan en model for retten til erhvervskonto skal se ud.

Det meddeler han i et skriftligt svar, hvor han nævner, at han har besøgt iværksættere over hele landet, der ofte nævner retten til en basal erhvervskonto som et ønske.

"Derfor vil regeringen undersøge nærmere, hvordan en model for en basal erhvervskonto skal se ud, herunder funktionerne på kontoen og hvordan en ret til erhvervskonto spiller sammen med anden lovgivning. Vi skal nemlig tage hånd om de udfordringer, vi står over for, så vi kan medvirke til mindre bøvl og færre byrder for erhvervslivet," udtaler ministeren. 

Mærker stigende opbakning

SF's erhvervsordfører forklarer, at hun oplever stor opbakning i Folketinget til forslaget. Derfor har hun givet alle oppositionspartier muligheden for at være med til at fremsætte beslutningsforslaget. 

Den mulighed har Enhedslisten og Alternativet valgt at gribe.

Det er påfaldende, at der krav om, at man skal have en erhvervskonto, men man har ikke en ret til at få en konto. Det skal bankerne selvfølgelig adressere. 

Victoria Velasquez
Erhvervsordfører i Enhedslisten

"Det er en hamrende god ide at stille det beslutningsforslag. Vi har ventet på iværksætteriforhandlingerne i flere år, og de små erhvervsdrivende har længe kaldt på retten til en erhvervskonto," siger Victoria Velasquez, erhvervsordfører i Enhedslisten, der tilføjer:

"Det er påfaldende, at der krav om, at man skal have en erhvervskonto, men man har ikke en ret til at få en konto. Det skal bankerne selvfølgelig adressere."

Og på grund af historikken med flere mislykkede forsøg på at indføre retten forholder Lisbeth Bech-Nielsen sig skeptisk.

"Vi har hørt, at iværksætterforhandlingerne nok skal komme siden 2019, og det er det samme parti, der har haft erhvervsministerposten i al den tid. Så selvom Morten Bødskov har indkaldt til iværksætterforhandlinger har jeg ikke rigtigt tiltro til, at det her kommer med alligevel," siger hun og tilføjer:

"Man skal ikke være naiv, og derfor fremsætter vi forslaget igen. Hvis iværksætterforhandlingerne overhaler forslaget, er det bare fint," siger hun. 

Hvorfor tror du bliver tredje gang lykkens gang?

"I politik har jeg oplevet at man må lære tålmodigheden kunst og nogle gange er der nogle ting, der skal flytte sig, og jeg oplever, at nogle positioner har flyttet sig."

Hun bakkes op af Victoria Velasquez.

"Jeg regner med, at vi snart får lov til at komme i gang med iværksætterforhandlinger, så der er en aktualitet i, at vi får diskuteret det her op til forhandlingerne. Derudover er der kun kommet endnu flere gode argumenter, og folk der bakker om op om forslaget, så vi håber, at det kan give medvind i forhandlingerne," siger hun. 

SF og Moderaterne er tæt på hinanden

Før folketingsvalget så et politisk flertal positivt på at indføre en ret til en basal erhvervskonto.

selvom Morten Bødskov har indkaldt til iværksætterforhandlinger har jeg ikke rigtigt tiltro til, at det her kommer med alligevel.

Lisbeth Bech-Nielsen
Erhvervsordfører i SF

Moderaterne har som det eneste regeringsparti fremsat et forslag om virksomheders ret til en erhvervskonto som en del af partiets iværksætterudspil.

Bankerne skal dog stadig have muligheden for at afvise kunder, men der skal foreligge en saglig og individuel begrundelse samt mulighed for at anke beslutningen, lyder det.

"Det ligger meget tæt op ad vores forslag, for jeg pointerer netop også, at der selvfølgelig skal være mulighed for at afvise en kunde, hvis der er mistanke om fup, svindel eller økonomisk kriminalitet," siger Lisbeth Bech-Nielsen og tilføjer:

"Nogle brancher er mere risikofyldte end andre, og der forstår jeg også godt, hvis nogle banker mener, at de har taget deres kvote inden for en specifik sektor. Men det er ikke i orden at afvise, fordi der ikke er stort nok indtjeningspotentiale."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Victoria Velásquez

Kandidat til Europa-Parlamentet (EL), MF (EL)
cand.soc. i arbejdslivsstudier og socialvidenskab

0:000:00