Regeringens økologi-mål mangler millioner

MILLIONMANGEL: Hvis regeringen skal gøre sig nogle forhåbninger om at indfri målene om offentlige, økologiske køkkener i 2020, skal midlerne til området ifølge Økologisk Landsforening fordobles. Fødevareminister Mette Gjerskov vil ikke afvise, at beløbet kan stige på et tidspunkt.
Foto: Julie Charlotte Christensen/ Altinget
Per Bang Thomsen

Regeringens mål om at alle offentlige køkkener skal være økologiske i 2020 bliver umuligt at nå, hvis ikke der bliver afsat dobbelt så mange penge til indsatsen.

Det er meldingen fra Økologisk Landsforening og Københavns Madhus, der dagligt leverer tusindvis af økologiske måltider til københavnske skoleelever, børnehavebørn og plejehjemsbeboere.

I fødevareministeriets nyeste økologipolitiske udspil, "En ny stærk økologipolitik - på vej mod en grøn omstilling", er regeringens klare målsætning, at alle offentlige køkkener i Danmark skal servere mindst 60 procent økologisk mad i 2020.

Men regeringen har kun afsat 20 millioner kroner om året til omlægningsprocessen, og det er langt fra nok, mener Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

Fakta
 

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) præsenterede onsdag den 2. november regeringens nye økologipolitiske udspil, "En ny stærk økologipolitik - på vej mod en grøn omstilling".

Målet er at forøge andelen af økologi i det danske landbrug og hos de danske og udenlandske forbrugere, og Mette Gjerskov lægger bl.a. op til, at det offentlige skal gå i front i forhold til udviklingen og at økologistøtten skal anvendes mere effektivt.

Udspillet gælder for 2012 og 2013, og fødevareministeren har i alt afsat 72 mio. kr. til tre, konkrete områder:

  1. Omkring 10 mio. kr. afsættes om året til uddannelse, information og projektstyring i forbindelse med den økologiske omlægning af de offentlige køkkener. Der er i forvejen afsat 10 mio. kr. til området, så det samlede beløb bliver nu på 20 mio. kr. årligt.

  2. Omkring 17 mio. kr. afsættes om året til investeringen i nye teknologier på økologiske bedrifter. Investeringsstøtten er på i dag på 24 mio. kr., og den samlede støtte stiger derfor til 40 mio. kr..

  3. Omkring 10 mio. afsættes om året til at sætte gang i den økologiske eksportstrategi.

 


Kilde: Fødevareministeriet

"Det er en god start og et godt udspil for økologien og den grønne vækst i Danmark. Men det er cirka halvdelen af, hvad vi mener, skal sættes af til området, hvis man skal nå målsætningen inden 2020," siger Paul Holmbeck til Altinget.dk.  

Seks-otte kommuner kan få hjælp
Sammen med Københavns Madhus lavede Økologisk Landsforening tidligere på året en række beregninger på, hvor mange penge, der reelt bør sættes af til den økologiske omstillingsproces.

Det er en god start, men det er cirka halvdelen af, hvad vi mener, skal sættes af til området, hvis man skal nå målsætningen inden 2020.

Paul Holmbeck
Direktør i Økologisk Landsforening

Beregningerne, der bl.a. er baseret på erfaringer fra den økologi-venlige Københavns Kommune, viser, at man fra statens side skal bruge omkring 44 millioner kroner om året, hvis 2020-målsætningen skal nås. Derudover bør de enkelte kommuner også spæde til og investere i omlægningerne, hvis udviklingen for alvor skal bide sig fast. 

Regeringen har i alt afsat 36 millioner kroner til hele udspillet i både 2012 og 2013. Godt 10 millioner kroner er øremærket omstillingen af de offentlige køkkener til økologi, og det beløb bliver lagt oven i 10 millioner kroner, som i forvejen er blevet afsat til området. Paul Hombeck vurderer, at omkring seks til otte kommuner vil kunne blive hjulpet i gang om året med det nuværende omstillingsbeløb.

Men Anne-Birgitte Agger, direktør i Københavns Madhus, forventer, at der vil blive afsat flere penge til området, hvis det bliver nødvendigt.

"I forhold til det, vi har anbefalet fødevareministeriet, så er der ikke blevet sat så mange penge af til området. Men det afgørende er, at vi er kommet i gang med en national målsætning, og så må pengene komme senere, hvis vi skal nå det hele," siger hun.

Enhedslisten: Niveauet er ikke ambitiøst
Enhedslisten, der nu er gået i gang med at forhandle finansloven på plads med regeringen, har tidligere meldt ud, at 90 procent af den mad, som bliver serveret i de offentlige køkkener i 2020, skal være økologisk.

Derfor er fødevareordfører Per Clausen heller ikke ubetinget begejstret for hverken beløbets størrelse eller regeringens økologi-målsætning på 60 procent i 2020. I både Københavns og Albertslund Kommune, der har haft aktive økologistrategier siden årtusindeskiftet, har man allerede passeret 60 procents-målsætningen, og derfor mener han, at regeringen kan gøre det bedre.

"Jeg er glad for, at ministeren har indset, at der skal gøres noget for det her område, men jeg mener ikke, niveauet er så forfærdeligt ambitiøst. Derfor vil jeg tage både pengebeløbet og ambitionsniveauet op med ministeren under finanslovsforhandlingerne," siger Per Clausen.

Gjerskov: Kommunerne skal også betale
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) siger til Altinget.dk, at hun på nuværende tidspunkt ikke vil forholde sig til, om der er blevet afsat nok penge til området eller ej. Hun understreger, at de afsatte midler kun er for 2012 og 2013, og at den økologiske omlægningsproces vil blive taget med i de kommende forhandlinger om den "Økologipolitiske Handlingsplan 2020".

Mette Gjerskov siger dog, at 44 millioner kroner om året ikke lyder "ufornuftigt", men at hun nu vil se, hvordan den grønne dagsorden bliver taget imod hos kommunerne og i regionerne.

"Vi regner med, at vi nu får sat en dagsorden om grøn omsætning i hele Danmark, og jeg er sikker på, at kommunerne og regionerne også kan se det fornuftige i denne grønne omlægning. Planen er også baseret på, at kommunerne på sigt vil medfinansiere det, og jeg har det indtryk, at både borgermestre og regionspolitikere vil være med til grøn omstilling. Så jeg er ikke deprimeret over det," siger Mette Gjerskov og understreger, at hun løbende vil følge processen i de enkelte kommuner rundt om i landet.

"Jeg tror, vi kommer rigtig langt, men det kan være, det bliver svært og at vi bliver nødt til at tage nogle andre initiativer inden 2020. Det her er noget, vi skal følge, men jeg er helt overbevist om, at der nu vil komme en helt anden stemning omkring det her. Men hvis det så ikke virker om tre-fire år, så må vi se, hvad vi kan gøre til den tid," siger fødevareministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Anne-Birgitte Agger (Gigger)

Fhv. direktør for Hotel- og Restaurantskolen og direktør for Københavns Madhus
iværksætter

Paul Holmbeck

Direktør, Holmbeck EcoConsult, fhv. direktør, Økologisk Landsforening
Statskundskab og økonomi (Duke Uni., North Carolina. 1983)

0:000:00