Regeringens råderum vokser med over 10 milliarder kroner: Nu skal velfærden følge med ”danskernes forventning”

En opdatering af regeringens finanspolitiske råderum giver adskillige milliarder mere til blandt andet velfærd og grøn omstilling. Men der er fortsat behov for arbejdskraftsreformer, understreger finansminister Nicolai Wammen.

Tirsdag formiddag afsatte regeringen et større milliardbeløb til sundhedsvæsnet de kommende år. Senere på dagen offentliggjorde finansminister Nicolai Wammen (S) et opdateret økonomisk råderum med penge til endnu mere.<br>
Tirsdag formiddag afsatte regeringen et større milliardbeløb til sundhedsvæsnet de kommende år. Senere på dagen offentliggjorde finansminister Nicolai Wammen (S) et opdateret økonomisk råderum med penge til endnu mere.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

SVM-regeringens snævre økonomiske råderum er nu ikke længere helt så snævert. Tværtimod.

Onsdag flyttede Finansministeriet med nogle enkelte pennestrøg rammerne for den økonomiske politik ganske betragteligt.

Det skete med offentliggørelsen af det såkaldte konvergensprogram.

Programmet er egentlig en afrapportering af tilstanden i dansk økonomi til EU, men bruges samtidig til at opdatere det finanspolitiske råderum.

Og denne gang var det med en meget markant opjustering af råderummet på hele 16 milliarder kroner. Det giver ifølge finansminister Nicolai Wammen mulighed for to ting.

”For det første at give en milliard-indsprøjtning til et presset sundhedsvæsen og en ny kræftpakke. For det andet giver det os yderligere penge til andre områder, hvor der også er brug for en stærkere indsats, for eksempel klima- og miljøområdet, uddannelse og vores sikkerhed,” siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

Udenlandsk arbejdskraft booster beskæftigelsen

Knap 6 af de 16 ekstra milliarder kan tilskrives regeringens afskaffelse af Store Bededag og andre politiske aftaler.

De øvrige godt 10 milliarder kroner i ekstra råderum i stigningen skyldes ikke mindst en stor stigning i beskæftigelsen, som i høj grad skyldes, at flere er kommet til fra udlandet. Samtidig benytter færre sig af muligheden for efterløn  

Begge dele antages at have permanent karakter og påvirker dermed den såkaldte strukturelle beskæftigelse positivt.

Læs også

I august blev regeringens råderum opgjort til 48 milliarder kroner. Nu lyder det på 64 milliarder kroner, hvis man tager effekten af blandt andet afskaffelsen af Store Bededag med.

Allerede inden finansminister Nicolai Wammen præsenterede det opdaterede råderum, så havde regeringen brugt nogle af de ekstra penge.

Tirsdag formiddag præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) en ny sundhedspakke med fem milliarder kroner ekstra til sundhedsvæsnet frem mod 2030.

Wammen: Fortsat behov for reformer

Det ekstra råderum gør det muligt for regeringen at hæve ambitionen yderligt for, hvor mange penge der vil kunne afsættes til at sikre velfærden.

Uanset hvor stort et råderum vi har, så løser det ikke det, som er et af de største problemer i dansk økonomi nemlig manglen på arbejdskraft.

Nicolai Wammen (S)
Finansminister

Med SVM-regeringens regeringsgrundlag blev der lagt op til, at udgifterne til velfærden vil kunne vokse i takt med, at der bliver flere ældre og flere børn. Altså følge med det demografiske træk.

Men med det nye konvergensprogram tales der nu om en ny rettesnor. Nu skal den offentlige service ”styrkes” sådan, at de offentlige tilbud kan følge med, ”når danskernes forventninger til den offentlige sektor stiger”, lyder det i konvergensprogrammet.

At der er kommet flere penge til at lave politik for, får dog ikke finansminister Nicolai Wammen til at afskrive behovet for reformer, som kan få flere i beskæftigelse.

”Uanset hvor stort et råderum vi har, så løser det ikke det, som er et af de største problemer i dansk økonomi nemlig manglen på arbejdskraft. Derfor har vi stadig brug for reformer, som kan sikre, at der kommer flere kolleger i virksomhederne, på sygehusene, på plejehjemmene, i daginstitutionerne og de mange andre steder, hvor der er mangel på hænder,” siger Nicolai Wammen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024