Analyse af 
Chris Lehmann

Regeringens udvalg for universitetsreform er på vej med en grim overraskelse til aftalepartierne

Økonomiske krav gør det svært at levere på politikernes ønske om nye erhvervskandidatuddannelser, lyder det fra centralt udvalg, der skal udforme kandidatreformen. Resultatet kan blive langt flere af de upopulære korte kandidater på universiteterne.

Centralt udvalg er på vej med en melding, som nok vil give anledning til rynkede bryn i aftalekredsen om SVM-regeringens reform af kandidatuddannelserne. 
Centralt udvalg er på vej med en melding, som nok vil give anledning til rynkede bryn i aftalekredsen om SVM-regeringens reform af kandidatuddannelserne. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Kort før den nye universitetsreform skal indføres i praksis, er den ved at ende et ganske andet sted, end det politikerne ønskede

I det interne udvalg, der skal udforme SVM-regeringens reform af universitetsuddannelserne er der nu, halvvejs inde i arbejdet, ved at være en fælles erkendelse, som får afgørende betydning for reformens overlevelse:

Når de første studerende, der bliver en del af reformen, starter næste sommer, kommer deres muligheder formentlig ikke til at se ud som politikerne havde håbet.

Der kommer formentlig mange flere af de politisk upopulære korte kandidater, som er en del af reformen, end den politiske aftale umiddelbart lagde op til.

Kilder med indsigt i det centrale udvalg, der skal implementere reformen, fortæller enslydende, at balancen mellem de to nye typer kandidatuddannelser er ved at tippe.

De siger til Altinget, at det nu er forventningen i udvalget, at der vil komme flere af korte kandidatuddannelser end de såkaldte erhvervskandidater.

En kilde har nævnt, at det har været diskuteret i udvalget, at andelen af korte kandidatuddannelser kunne komme helt op omkring 25 procent, da udbuddet af erhvervskandidater ikke forventes at blive mere end omkring fem procent.

Det sker, fordi universiteterne inden for de givne rammer ikke vurderer, de kan oprette tilstrækkeligt mange pladser på erhvervskandidatuddannelserne.

På sigt skal 30 procent af de studerende gå på den ene eller den anden af de nye typer uddannelser. Det ligger fast.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024