Regioner: Privathospitaler kan ødelægge produktivitet

SYGEHUSE: Bent Hansen (S) frygter, at de offentlige sygehuse vil gå ned i produktivitet, hvis privathospitalerne overtager en for stor andel af aktiviteterne. Han foreslår derfor et loft.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Produktiviteten på det offentlige sygehuse kan falde. Det frygter Bent Hansen, hvis privathospitalerne fortsætter deres vækst i offentligt betalte behandlinger.

I 2002 brugte det offentlige omkring 80 mio. kr. på behandling på privathospitaler, og det tal er i dag over 1,2 mia.

Bent Hansen mener, at problemet kan opstå på på sygehusafdelinger, som også har akutfunktioner.

"Tag ortopædkirurgien, her har de private snart omkring 20 procent af alle behandlinger. Så nærmer vi os en smertegrænse, hvis det skal være muligt for os at have en effektiv drift på de afdelinger, som også har akutforpligtelser," siger Bent Hansen, der også peger på området for fedmeoperationer, hvor de private har fået en for stor andel.

Hvis vi skal have folk siddende og vente, til der sker et trafikuheld, så bliver det altså dyrt - rigtigt dyrt.

Bent Hansen (S)
Formand, Danske Regioner

Bent Hansen: Ellers bliver det dyrt
De planlagte operationer skal sikre, at personalet har noget at tage sig til på de tidspunkter, hvor der ikke er et stort antal akutte patienter.

"Hvis vi skal have folk siddende og vente, til der sker et trafikuheld, så bliver det altså dyrt - rigtigt dyrt," advarer Bent Hansen.

Derfor foreslår han, at der sættes et loft for, hvor stor en andel privathospitalerne må overtage på de forskellige områder.

"I dag bliver 80 til 90 procent af fedmeoperationerne foretaget af privathospitaler. Problemet er jo, at denne type patienter har brug for en række akutte behandlingsmuligheder i det offentlige. Om loftet skal være på maks. 50 procent, skal jeg ikke kunne sige," siger Bent Hansen.

Regering og DF afviser
Formanden for Danske Regioner møder dog ingen forståelse fra regeringen og Dansk Folkeparti.

"Jeg vil ikke være med til at begrænse privathospitalerne. Jeg frygter, at ventetiderne bliver længere i så fald. Der var jo en grund til, at man indførte det udvidede frie sygehusvalg," siger Liselott Blixt, der kræver bedre dokumentation fra Danske Regioner for deres frygt.

Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen afviser fuldstændigt tanken om et loft over privathospitalernes andel af de forskellige typer operationer. Det vil være et brud på det udvidede frie sygehusvalg, slår hun fast.

"Og Bent Hansen kan jo selv bestemme, hvor mange patienter de private sygehuse skal operere. Hvis patienterne bliver opereret inden en måned, så er der ikke noget problem," siger Birgitte Josefsen, der heller ikke tror, at det offentlige støvsuges for læger.

"De seneste tal fra DSI viser samtidig, at tilgangen af læger til det offentlige stiger kraftigt," siger Birgitte Josefsen.

Socialdemokraterne køber heller ikke Bent Hansens forslag umiddelbart.

Lægeforening også skeptisk
Mens Danske Regioner og Lægeforeningen er enige om, at det udvidede frie sygehusvalg bør ændres, møder Bent Hansen ikke megen støtte fra Lægeforeningen til forslaget om et loft over privathospitalernes andel.

"Jeg ved ikke, om et loft er den rigtige vej at gå. Samtidig så mener jeg, det er mere problematisk, at flere og flere operationer spredes ud på mindre privathospitaler. Det sker jo samtidig med, at man i det offentlige laver færre og større enheder ud fra devisen om, at øvelse gør mester," siger Jens Winther Jensen, der også mener, at privathospitalerne i takt med deres størrelse skal påtage sig flere forpligtelser i forhold til forskning og udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Birgitte Josefsen

Fhv. MF (V)
Sygeplejerske (Vendsyssel Sygeplejeskole 1974)

0:000:00