Regionsrådsformand: Ny prioriteringsmodel skal ikke godkendes i Folketinget

PRIS: Danske Regioner er få uger fra at lancere en prioriteringsmodel for sygehusmedicin, hvor prisen, som noget helt nyt, inddrages. Formand Bent Hansen (S) frygter ikke indgreb fra regeringen, da regeringen ifølge ham er orienteret og i realiteten har givet grønt lys til også at prioritere ud fra prisen.

Bent Hansen (S) mener, at regeringen officielt holder sig på afstand af regionernes kommende prioriteringsmodel, fordi man i regeringen&nbsp;ikke ønsker at tage ansvaret for denne nye form for prioritering af blandt andet sygehusmedicin.&nbsp;<br>
Bent Hansen (S) mener, at regeringen officielt holder sig på afstand af regionernes kommende prioriteringsmodel, fordi man i regeringen ikke ønsker at tage ansvaret for denne nye form for prioritering af blandt andet sygehusmedicin. 
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Når man i Danmark vælger ny sygehusmedicin til og fra, så må regionernes prioriteringsorganer, KRIS og RADS, ikke inddrage prisen.

Men ifølge Danske Regioners formand, Bent Hansen, er Danske Regioners bestyrelse 2-3 uger fra at have lagt sig fast på én eller flere modeller for, hvordan prisen kan inddrages ud over de parametre, som bruges i dag: Effekten i forhold til bivirkningerne.

”Vi har nogle modeller, vi arbejder med, og jeg håber, at vi inden alt for lang tid er enige om at spille ud,” sagde Bent Hansen torsdag til Altinget. Det skete i Tivoli Congress Center ved Danske Regioners og Lægeforeningens fælles konference om prioritering i sundhedsvæsnet.

Regionerne har i snart i et årti presset på for at få lov til at inddrage prisen, når sygehusmedicin vurderes. Og emnet har været en varm politisk kartoffel både inden og efter valgkampen i 2015.

Før valget var de to statsministerkandidater, Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S), voldsomt afvisende over for at inddrage prisen i prioriteringen af sygehusmedicin.

Bent Hansen: Regeringen giver grønt lys
Men Bent Hansen er overbevist om, at regeringen ikke vil bremse regionernes forslag.

Det skyldes blandt andet, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) allerede i november 2015 i Folketingsalen slog fast, at det var ikke var lovgivning, som skulle holde regionerne tilbage.

”Så må jeg sige, at der jo ikke er nogen hjemmelsmæssige udfordringer ved at inddrage et lægemiddels pris eller omkostningseffektivitet i forbindelse med vurderingen af sygehusmedicin. Det er der ikke. Det er regionerne, der fastlægger serviceniveauet, og de har valgt, KRIS og RADS, at de ikke tager stilling til de her elementer i deres vurderinger,” sagde Sophie Løhde under behandlingen af et beslutningsforslag fra Alternativet om at oprette et prioriteringsinstitut.

Og det er ifølge Bent Hansen et klart signal om, at regionerne nu gerne må skride til en mere kontant form for prioritering.

”Jeg hører ministeren sige, at det vil være en god ide, at vi kører videre med det. Så det skal ikke lægges frem for Folketinget,” siger Bent Hansen.

Han forklarer nemlig, at regionerne løbende er i kontakt med regeringen om regionernes prioriteringsplaner.

”Vi har selvfølgelig en kontakt, så når vi lægger noget frem, er der en rimelig accept af det. Ikke at det skal godkendes, men en rimelig accept af, at det nok er ret fornuftigt,” siger Bent Hansen om kontakten til regeringen.

Det vil sige, at regeringen uofficielt nikker til det?

”Njaa, vi har talt sammen i dag, nok ikke i morgen, men vi taler sammen sådan rimeligt ofte,” siger Bent Hansen.

Så I på den måde har en fornemmelse af, at det ikke bliver bremset af et flertal i Folketinget?

”Ja, vi har en interesse i, at det ikke går op i hat og briller i Folketinget. At der er et nik til, at det ikke ser helt skævt ud. Jeg ved godt, at de helst ikke vil tage ansvaret for det,” siger Bent Hansen med henvisning til, at blandt andet Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har været modstandere af at inddrage prisen i prioriteringen af blandt andet sygehusmedicin.

S: De kan bare gå i gang
Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, er dog meget positiv over for regionernes nye planer.

”Det kan de bare gøre. Det har de hele tiden måttet. Jeg er positiv over for mere prioritering, men det skal være intelligent og funderet på faglighed,” siger Flemming Møller Mortensen, hvilket SF’s sundhedsordfører erklærer sig enig i.

Lægeforeningen og Danske Regioner er enige om, at prisen skal inddrages i den fremtidige prioritering af lægemidler.
Men Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, er dog skeptisk over for Bent Hansens meldinger.

”Det er positivt, at regionerne vil handle på område, hvor der er behov for det. Men det er vigtigt, at man også uden for Danske Regioner kan være med til at diskutere en fremtidig model. Det skal jo gerne være en model, som også andre af sundhedsvæsnets aktører kan se sig selv i,” siger Andreas Rudjøbing.

Hos Lægemiddelindustriforeningen er viceadministrerende direktør Henrik Vestergaard endnu mere kritisk. Han peger på, at regeringen og regionerne har et stort analysearbejde i gang på området, hvor man ser på andre landes erfaringer.

”Så er det underligt, at hvis regionerne nu pludselig vil haste noget igennem,” siger Henrik Vestergaard fra Lif, der hidtil har været meget kritisk over for at inddrage prisen i prioritering af lægemidler, som man ser i Norge og England.

Bent Hansen understregede dog, at der skal laves en særlig dansk model.

Dokumentation

Her er regionernes oplæg til en ny prioriteringsmodel

Kontinuitet. Vi skal bygge videre på det system, vi har i dag. På medicinområdet har vi i dag to råd, KRIS og RADS, som foretager en faglig vurdering af lægemidler. Begge råd er i dag anerkendt af faglige miljøer og industrien. Deres erfaringer skal vi bygge videre på – også hvis det handler om andet end medicin, såsom medico.

Både faglighed og økonomi. Prioritering skal fortsat hvile på faglige vurderinger, men vi bliver nødt til også at forholde os til omkostningerne.

Uafhængighed. En dansk organisation for prioritering i sundhedsvæsnet skal fortsat være uafhængig fra det politiske system (armslængdeprincip), ligesom KRIS og RADS er i dag.

Patientinddragelse. Lige meget hvilken model vi får, skal den være gennemsigtig for patienter, pårørende og borgere generelt. Og patienterne skal have en stemme i de prioriteringer, vi foretager i sundhedsvæsenet.

Kilde: Danske Regioner.

Læs mere her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00