René Gade: Det er løgn, udenrigsminister – vi blev smidt ud af aftalen

HØRT I FOLKETINGET: Alternativets René Gade var i Folketinget stærkt utilfreds med udenrigsministerens udlægning af forhandlingsforløbet om krigsudredningen, som erstatter Irak- og Afghanistankommissionen. På trods af uenigheden var der dog enighed om, at udpegningen af forskere udgjorde knasten i forhandlingerne.  

Mads Gluud JørgensenToke Gade Crone Kristiansen

René Gade (ALT) anklagede i onsdagens spørgetid udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) for at lyve omkring et forhandlingsforløb fra oktober 2016.

Striden handler om forhandlingerne i oktober 2016, som drejede sig om, hvilke forskere der skulle forestå en historisk krigsudredning af Danmarks krigsindsats.

Udredningen skal stå istedet for Irak- og Afghanistankommissionen, som den tidligere V-regering besluttede at nedlægge. 

På daværende tidspunkt var aftaleparterne regeringen (V), K, LA og DF, men altså også Alternativet.

Herefter mudrede forhandlingerne til og uenigheder opstod, og Alternativet mener, de blev smidt ud af forhandlingerne, mens aftalepartierne er af den overbevisning, at de forlod dem.

René Gade ville derfor gerne have svar fra Anders Samuelsen på, om Alternativet i det mindste kunne fjernes fra aftaleteksten, eller aftalen kunne annulleres. 

Anders Samuelsen (LA) afviste Alternativets udlægning af forløbet i sagen og så derfor heller ikke nogen grund til at gøre noget yderligere.

"Det er vel næppe første eller sidste gang i verdenshistorien, der er forskellige opfattelser af et forløb," lød det fra Udenrigsministeren. 

Se klippet og diskussionen ovenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

René Gade

Sekretariatschef, Danske Skoleelever, medlem, Dataetisk Råd
BA.mag. i dansk og medievidenskab (Københavns Uni. 2005)

0:000:00