Reservedele til nye kampfly er allerede på vej ud af produktion

KAMPFLY: Regeringen beder nu Folketinget om et forskud på 100 millioner kroner til at købe reservedele til de nye F-35-kampfly. Vigtige dele er nemlig allerede på vej ud af produktion.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Cecilie Gormsen

Selvom Danmark ikke har fået de nye F-35-kampfly endnu, er det allerede nødvendigt at investere i reservedele.

Flere afgørende dele af de danske F35-fly forventes nemlig at udgå af produktion, allerede flere år før amerikanerne begynder at bygge de nye højteknologiske kampfly, som Danmark vil købe. Det skriver Jyllands-Posten

Det har fået forsvarsminister Peter Christensen (V) til i en hasteanmodning at bede Folketinget om at få 100 millioner kroner i forskud. Dermed kan man allerede i år og næste år købe tre elektroniske komponentpakker.

I et såkaldt aktstykke til Finansudvalget fremgår det ifølge Jyllands-Posten, at Danmark er tvunget til at indkøbe flere "komponenter, end der reelt er behov for". Men de overskydende komponenter må Danmark forsøge at sælge, skriver ministeren i aktstykket.

SF: Ren Ebberød Bank
SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen er ikke imponeret over de nye oplysninger om reservedele, der allerede udgår af produktion, før Danmark har modtaget de nye kampfly. Han indkalder derfor nu forsvarsministeren i samråd, hvor han blandt andet vil have en redegørelse for den fremtidige anskaffelse af reservedele til de højteknologiske F-35-kampfly. 

"Det virker fuldstændig amatøragtigt og absurd, at der allerede nu er dele, der udgår af produktionen. Samtidig er man tvunget til at forsøge at sælge overskydende dele. Det er ren Ebberød Bank," siger Holger K. Nielsen til Jyllands-Posten.

Også Konservative kalder det problematisk, at reservedele allerede nu udgår af produktion, hvis de nye kampfly forventes at være på vingerne i 40 år.

Finansudvalget skal tage stilling til den fremskyndede millionudgift torsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Peter Christensen

Direktør, Aktive Ejere, formand for Danske Spil, fhv. forsvars- og skatteminister & MF (V)
elektriker (1997), MBA (2018)

0:000:00