Rigsadvokaten vil rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) vurderes at have brudt sin tavshedspligt om statens hemmeligheder, og Rigsadvokaten vil derfor rejse tiltale imod ham, oplyser Justitsministeriet. Selv nægter han sig skyldig og ønsker fuld åbenhed, inden Folketinget skal tage endelig stilling til sagen. 

Karl Emil Frost

Justitsministeriet har nu modtaget en indstilling fra Rigsadvokaten om, at der rejses tiltale mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) for brud på tavshedspligten

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Her fremgår det, at Claus Hjort Frederiksen vil blive tiltalt for ”uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger”.

Derfor skal Folketingets partier nu tage stilling til, om Claus Hjort Frederiksens såkaldte parlamentariske immunitet skal ophæves.

Et medlem af Folketinget kan nemlig i udgangspunktet ikke tiltales, og derfor er det op til de enkelte partier at tage stilling til sagen.

Partilederne vil derfor blive indkaldt til drøftelser af Justitsminister Mattias Tesfaye (S).

”Disse drøftelser vil skulle gennemføres med respekt for sagens særlige karakter, herunder at der indgår højt klassificerede oplysninger i sagen,” lyder det i pressemeddelelsen.  

Straffelovens §109

"Den, som røber eller videregiver meddelelse om statens hemmelige underhandlinger, rådslagninger eller beslutninger i sager, hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror, eller som angår betydelige samfundsøkonomiske interesser over for udlandet, straffes med fængsel indtil 12 år."

Strafferamme på 12 års fængsel

Konkret står Claus Hjort Frederiksen til at blive tiltalt efter straffelovens paragraf 109, som omhandler læk af fortrolige og statslige hemmeligheder og har en strafferamme på op til 12 års fængsel.

Tilbage i februar kommenterede Claus Hjort Frederiksen for første gang sin sigtelse for at overskride paragraffen.

”Jeg har i torsdags for første gang set det materiale som ligger til grund for sigtelsen. Det bevogtes som statshemmeligheder, selvom det ikke er det. Jeg kan konstatere, at det er avisartikler og debatter foregået i fuld offentlighed. Der er absolut intet med blå briller og skæg,” skrev Claus Hjort Frederiksen i et opslag på Facebook.

Før sigtelsen kritiserede Claus Hjort Frederiksen S-regeringen og daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) for at være skyld i, at et hemmeligt samarbejde med amerikanske NSA blev offentligt kendt. Samarbejdet skulle blandt andet sikre NSA mulighed for at tappe information fra danske søkabler. 

I samme ombæring bekræftede Claus Hjort Frederiksen selv i medierne, at han som forhenværende forsvarsminister var bekendt med samarbejdets eksistens.

Claus Hjorth: Folketinget skal have indsigt

Efter udmeldingen fra Rigsadvokaten holdt Claus Hjorth Frederiksen torsdag et kort pressemøde på Christiansborg.

Her fastslog han, at han nægter sig skyldig i at have overtrådt sin tavshedspligt og efterspurgte desuden fuld åbenhed omkring tiltalen over for Folketingets partier.

”Efter min opfattelse har jeg ikke røbet nogen hemmelighed overhovedet,” lød det på pressemødet.

Claus Hjorth Frederiksen forklarede også, at han ser det som et sandsynligt scenarium, at ganske få medlemmer af Folketinget får fuld indsigt i sagen. Men det er ikke hensigtsmæssigt, mener han.

”Det der er helt afgørende for mig er, at Folketingets medlemmer og offentligheden får fuld indsigt i, hvad sagen drejer sig om og går ud på. Der hviler en stor opgave på Folketinget, der skal tage stilling til min immunitet uden at vide, hvad sagen handler om,” sagde Claus Hjorth Frederiksen.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00