Risbjerg: Blå blok fastholder forspring

RISBJERGS SNIT: Selvom Socialdemokraterne kan høste samme opbakning fra vælgerne som ved valget i 2011, trækker Radikale og SF rød blok ned, viser Risbjergs snit af meningsmålinger på dagen, hvor valgkampen begynder. LA fortsætter fremgang.

Trods tilbagegang for Venstre står Lars Løkke Rasmussen (V) til at blive landets næste statsminister ifølge Risbjergs snit af meningsmålinger.
Trods tilbagegang for Venstre står Lars Løkke Rasmussen (V) til at blive landets næste statsminister ifølge Risbjergs snit af meningsmålinger.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Morten Øyen

Rød blok skal levere et massivt comeback, hvis Helle Thorning-Schmidt (S) skal fortsætte som statsminister. Det viser det første kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har foretaget for Altinget.

Thornings Socialdemokrater står til at få 24,8 procent af stemmerne – det samme som ved valget i 2011 – men samlet halter rød blok stadig efter de borgerlige partier: Ifølge Risbjergs snit står rød blok til at få 47 procent af stemmerne mod blå bloks 52,7 procent.

Det svarer til 81 mandater til rød blok og 94 mandater til de partier, som peger på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister. Til sammenligning stod rød blok til at få 82 mandater og blå blok 93 mandater i Risbjergs snit for april.

R trækker ned
Det er særligt Radikale og SF, som trækker den forkerte vej for rød blok.

Fakta
Om Risbjergs snit

Professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde. 

Gengives enkelte tal fra artiklen skal det være med kildeangivelsen professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.

Radikale er kun gået tilbage i meningsmålingerne, siden Morten Østergaard blev partileder sidste år. Senest er Radikale gået tilbage fra 6,6 procent i april til nu 5,8 procent. Det er det laveste niveau for det lille regeringsparti i denne valgperiode. Ved valget i 2011 fik partiet 9,5 procent.

Også SF står til en klar tilbagegang sammenlignet med valget i 2011. Dengang fik partiet 9,2 procent af stemmerne og andel i regeringsmagten. Siden er partiet trådt ud og har skiftet partileder to gange. I dag står SF med Pia Olsen Dyhr til at få 6,3 procent af stemmerne. Det svarer til 11 mandater i Folketinget, hvilket er en tilbagegang på 5 mandater i forhold til 2011-valget.

(artikel fortsætter under graf)

Alternativet kommer ikke ind
Et andet problem for rød blok er det nye parti Alternativet. I nogle målinger – ofte dem med mange besvarelser over internettet – står Uffe Elbæks parti til lige at komme over spærregrænsen, og dermed få valgt fire ind i Folketinget. Men i Risbjergs snit af meningsmålinger får Alternativet kun 1,7 procent og ligger dermed under spærregrænsen på to procent.

Til gengæld har Enhedslisten udsigt til fremgang. 2011-valget var det hidtil bedste for det rød-grønne parti, men i løbet af valgperioden er opbakningen taget til. I april 2013 var Enhedslisten helt oppe på 13,5 procent i Risbjergs snit. Det har partiet ikke helt kunne holde og ligger i dag på 8,4 procent. Ved valget i 2011 fik Enhedslisten 6,7 procent af stemmerne.

DF løfter blå blok
Dansk Folkeparti er det parti, der har udsigt til størst fremgang. Ved valget i 2011 fik partiet 12,3 procent af stemmerne. Siden er Pia Kjærsgaard blevet erstattet af Kristian Thulensen Dahl som formand. I dag står Dansk Folkeparti til 18,9 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 14 mandater, som i høj grad er afgørende for, at blå blok har flertallet.

Liberal Alliance er også med til at levere fremgang til blå blok. I 2011 fik Anders Samuelsens parti fem procent, mens LA i dag står til 6,8 procent. Det svarer til tre mandater mere end i 2011.

Mere tungt ser det ud for de øvrige partier i blå blok.

Lars Løkke Rasmussens Venstre var ved 2011-valget landets største med 26,7 procent. Men denne valgperiode har været turbulent for det store oppositionsparti. I juni 2012 stod Venstre til at få godt hver tredje stemme med 34 procent i snittet af meningsmålinger. Nu ligger Venstre på 22,6 procent.

Venstres tidligere regeringspartner Konservative blev ved valget i 2011 halveret. Siden er Søren Pape Poulsen blevet formand, men partiet har endnu ikke fået vendt nedgangen. I 2011 fik Konservative 4,9 procent, mens Papes parti i det nye snit står til at få 3,8 procent af stemmerne.

Valget afholdes torsdag den 18. juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00