Risbjerg: Lyset slukkes for Per Ørum

SPÆRREGRÆNSE: Der er fortsat langt for Kristendemokraterne – både til spærregrænsen og til det eftertragtede kredsmandat i Vestjylland, viser helt nye tal. Per Ørum selv er dog optimist.
Drømmen om fortsat repræsentation i Folketinget ser ud til at være langt væk for Per Ørum og Kristendemokraterne.
Drømmen om fortsat repræsentation i Folketinget ser ud til at være langt væk for Per Ørum og Kristendemokraterne.Foto: Rune Hansen
Niels Th. Dahl

Det ser ikke godt ud for Kristendemokraternes og Per Ørum Jørgensens drømme om at komme i Folketinget efter næste valg.

Ikke alene er der fortsat langt for partiet op til spærregrænsen på 2,0 pct. af stemmerne på landsplan - det kredsmandat i Vestjylland, som ellers ville være et smuthul uden om den almindelige spærregrænse, er heller ikke i sigte.

Det viser en ny beregning af Kristendemokraternes geografiske fordeling af stemmer, som valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen har foretaget for Altinget.dk på basis af bl.a. op mod 70.000 vælgerinterviews fra flere forskellige meningsmålingsinstitutter.

Der skal 1,6 pct. til
Beregningen viser, at selv om Kristendemokraterne relativt set står stærkere i Vestjylland end i resten af Danmark, så skal partiet dog alligevel op på en samlet vælgertilslutning på 1,6 pct. på landsplan, før det kan trække så mange stemmer i Vestjylland, at det udløser et kredsmandat.

Partiet står imidlertid kun til 0,8 pct. af stemmerne i det seneste kvalitetsvejede snit af troværdige meningsmålinger.

Partiets leder, Per Ørum Jørgensen, er imidlertid stadig ukuelig optimist dagen før valget.

"Først og fremmest synes jeg, det er ærgerligt, at meningsmålinger og ikke politik skal styre valgkampen. Jeg har kun grund til at være optimistisk. En Gallup-undersøgelse i sidste uge viste, at 35.000 overvejer at stemme personligt på mig. Det er nok til næsten to kredsmandater, så min vurdering er, at det er overvejende sandsynligt, vi får de 18.000 stemmer et kredsmandat kræver. Virkeligheden ser noget anderledes ud i Vestjylland end i København," siger Per Ørum Jørgensen.

Videbæk trak 7.000 stemmer sidst
Det billigste kredsmandat i Vestjylland kostede ved valget i 2007 ca. 19.000 stemmer. Kristendemokraterne fik dengang kun godt 9.000 stemmer i Vestjyllands Storkreds - heraf trak den daværende kristendemokrat de 7.000. Hun opstiller igen i Vestjylland - men denne gang for Konservative.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Ørum Jørgensen

Byrådsmedlem (løsgænger), Herning Kommune, stifter og seniorrådgiver, Ørum Advice, forperson, Mental Talk, fhv. MF (K og KD)
HH (Herning Handelsskole 1988)

Tove Videbæk

Fhv. formand, Børnenes Liv, MF (KD)
student (Haderslev Katedralskole 1966), udviklingsstudent (American Field Service - AFS, USA, 1963-64)

0:000:00