Roald Als' portræt af Lykketoft afsløret: "Jeg er meget tilfreds"

AFSLØRING: Karikaturtegneren Roald Als' portræt af Mogens Lykketoft, der skal hænge foran Folketingssalen, er blevet afsløret.

Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Cecilie Gormsen

"Jeg er meget glad for resultatet."

Sådan lød det fra tidligere folketingsformand Mogens Lykketoft (S), der fredag fik sit portræt op at hænge foran Folketingssalen. Det er malet af Roald Als, der særligt kendt for sine satiriske avistegninger i Politiken. 

På maleriet står Mogens Lykketoft på en hullet skrænt, og portrættet er sat op på en egeplanke.

"Når jeg ser mig fremstillet på Roald Als' maleri på skrænten med hullerne ned til vandet og stranden, så tror jeg, at kunstneren har tænkt på at symbolisere både mine egne modsatrettede følelser, men også andre modsatrettede meninger om min indsats."

Foto: Nikolai Linares/Scanpix

 

Traditionen tro har Mogens Lykketoft som tidligere formand for Folketinget selv fået lov til at vælge den kunstner, han ville have til at lave sit portræt. Ligesom tidligere statsministre får et portræt op at hænge, får de tidligere formænd for Folketinget det nemlig også. Men det er først, når de tidligere formænd har meddelt, at de stopper i Folketinget, at portrættet kan komme op at hænge.

Og i efteråret meddelte Mogens Lykketoft, at efter 26 år og 12 valg var tiden nu kommet til, at han skulle lave noget andet poltiik og derfor ikke genopstiller ved det næste valg. 

"Det er en stor dag. Som den eneste nuværende MF at komme op på museumsvæggen. Så ved man, at klokken er ved at falde i slag – så ved man, at man har lovet ikke at komme tilbage," sagde Mogens Lykketoft fredag til afsløringen af maleriet. 

Læs også: Roald Als laver Lykketoft-portræt

Roald Als fortalte ved afsløringen af det nye portræt, at han både er glad og stolt over, at Mogens Lykketoft havde valgt ham. 

"Jeg har jo tegnet ham masser af gange gennem årene, og han har et sjovt ansigt, så jeg regnede med, at det ville gå," sagde Roald Als. 

Roald Als er særligt kendt for sine satiriske avistegninger i Politiken, men han står også bag flere portrætmalerier af politikere. Han har både malet et portræt af Københavns tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard (S), der hænger på Københavns Rådhus, ligesom han også har malet Anker Jørgensen.

Portrættet kan ses foran Folketingssalen, hvor også portrætter af andre tidligere folketingsformænd hænger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00