Rockwool tegner unikt billede af indvandreres uddannelse

UDDANNELSE: Som de første siden 2004 giver Rockwool Fonden et overblik over indvandreres uddannelsesniveau. I et omfattende studie viser fonden blandt andet, at ikke-vestlige indvandrere halter bagefter på uddannelsesområdet.

Indvandreres uddannelsesniveau har stor betydning for, om de kommer i job, viser ny rapport. (<i>Søren Bidstrup/ Scanpix.</i>)
Indvandreres uddannelsesniveau har stor betydning for, om de kommer i job, viser ny rapport. (Søren Bidstrup/ Scanpix.)
Mette Pabst

Der er store forskelle på, hvor godt indvandrere i Danmark er uddannet.

Mens vestlige indvandrere generelt er langt bedre uddannet end danskerne, så halter indvandrere fra ikke-vestlige lande bagud.

Det viser en ny, omfattende undersøgelse fra Rockwool Fonden, der i samarbejde med Danmarks Statistik har kortlagt indvandreres uddannelsesniveau og muligheder på det danske arbejdsmarked.

Rapporten baserer sig på svar fra mere end 65.000 herboende indvandrere fra vestlige og ikke-vestlige lande, og den er den første systematiske gennemgang af indvandreres uddannelsesbaggrund siden 2004.

Lavere uddannelsesniveau
Indvandrere fra vestlige lande er generelt godt uddannede. I denne gruppe har 27 procent en lang videregående uddannelse. Modsat står det til for ikke-vestlige indvandrere, hvoraf kun 14 procent har en lang uddannelse, og hver tredje ikke har mere uddannelse end grundskolen.

Og det lave uddannelsesniveau er et problem for de ikke-vestlige indvandreres muligheder på det danske arbejdsmarked. Rapporten slår nemlig fast, at jo bedre uddannet indvandrere er, jo større chance har de for at komme i arbejde.

Ser man på de ikke-vestlige indvandrere, der kun har grundskolen som højest fuldførte uddannelse, er det under halvdelen, der er i job. Hvis de til gengæld har taget en lang videregående uddannelse, er det to ud af tre, der er i beskæftigelse.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Dårligere løn
Undersøgelsen viser også, at indvandrere med en lang uddannelse ikke skal regne med at kunne indkassere en høj løncheck. Lønnen for en ikke-vestlig indvandrer med en mellemlang videregående uddannelse fra udlandet er den samme som for en dansker, der kun har fuldført grundskolen.

En lang uddannelse er heller ikke ensbetydende med et bedre job. Knap 30 procent af ikke-vestlige indvandrere med en lang uddannelse arbejder i job, som de er overkvalificerede til. Det samme gælder kun for en procent af danskerne.

Hele Rockwool Fondens rapport kan læses her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00