Røde partier om ny aftale: Afskaf uddannelsesloftet helt

REAKTIONER: Det er et skridt på vejen, at regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet lemper på uddannelsesloftet, lyder det fra partierne i rød blok. Men mange studerende vil stadig blive klemt.

Demonstration mod regeringens planlagte nedskæringer på uddannelse og SU i oktober 2016. Arkivfoto.
Demonstration mod regeringens planlagte nedskæringer på uddannelse og SU i oktober 2016. Arkivfoto.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Seks år er for lang tid at vente på at skifte uddannelsesretning.

Sådan lyder meldingen fra partierne i rød blok, efter regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet tirsdag lavede en aftale om at ændre det såkaldte uddannelsesloft, så det bliver muligt at tage uddannelse nummer to efter seks år.

”Det er et lille skridt i den rigtige retning, men vores klare ambition er at droppe loftet. Vi har brug for, at flere mennesker kan skifte uddannelsesretning for at få flere muligheder for dem selv og på arbejdsmarkedet,” siger Sofie Carsten Nielsen, der er uddannelsesordfører for Radikale.

Forrykt at kalde folk uddannelsesspekulanter
Forslaget blev vedtaget i december for at finde finansiering til dagpengesystemet. Det betød, at studerende mistede muligheden for at læse en ny uddannelse, hvis de allerede har afsluttet en på tilsvarende niveau.

Den nye justering kommer, efter aftalepartierne har fået massiv kritik for at fjerne muligheden for at læse mere end en uddannelse.

Ifølge uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) er grænsen på de seks år valgt dels for at opfylde den økonomiske ramme og dels for at forhindre ”uddannelsesspekulation”, hvor studerende læser en uddannelse for at få adgang til en anden.

”Man tager en gratis uddannelse, og man får tid til at prøve at bruge den, og efter en rimelig tid, hvis man vitterlig mener, at man har valgt forkert, så får man altså mulighed for at skifte spor,” siger Søren Pind.

I SF glæder uddannelsesordfører Jacob Mark sig over, at aftalepartierne har lyttet til kritikken. Han fastslår dog, at de studerende er bedst tjent med en afskaffelse.

”Der er stadig et uddannelsesloft. Det vil betyde, at mange unge mennesker ikke vil kunne skifte spor i livet, hvis de har valgt forkert. Det er helt forrykt at kalde folk for uddannelsesspekulanter,” siger Jacob Mark og fortsætter:

”Langt de fleste gør alt, hvad de kan for at blive færdige, så de kan komme videre og bruge deres uddannelse fornuftigt.”

Svært at gå på SU igen
Alternativets uddannelsesordfører, Caroline Magdalene Maier, så gerne, at forligspartierne havde taget imod ændringsforslaget, som Alternativet stillede under andenbehandling af lovforslaget. Her foreslog de en karensperiode på tre år.

”Jeg er ikke sikker på, man vælger at tage uddannelse nummer to, hvis man skal vente seks år. Man bliver måske afhængig af en højere indtægt, stabilt job og familie. Og så bliver det sværere at sige, man vælger en anden uddannelse og går på SU igen,” siger Caroline Magdalene Maier.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, kalder aftalen en stor sejr for de studerende. Hun hæfter sig samtidig ved konsekvenserne af aftalen.

”Vi har brug for flere mennesker i uddannelse, ikke færre. Rigtig mange studerende vil blive ramt og ende på studier og i job, som de enten ikke er glade for eller måske ikke er gode til. Det kan de ikke være tjent med, og det hjælper altså ikke fællesskabet og samfundet som helhed,” siger Pernille Skipper i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carolina Magdalene Maier

Leder, Egmont Fondens projekt 'SygtStærk', fhv. MF, gruppeformand og politisk ordfører (ALT)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2003)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00