Rød-grøn jubel over opsplitning af ministerium

ORGANISERING: SF, Enhedslisten og Danmarks Naturfredningsforening glæder sig over, at Miljø- og Fødevareministeriet igen skal deles i to. Landbruget har fyldt for meget, lyder kritikken blandt andet.

Det vækker udpræget tilfredshed blandt flere af regeringens støttepartier, at statsministeren torsdag besluttede at opsplitte Miljø- og Fødevareministeriet.

”Det er helt centralt for os, fordi Miljø- og Fødevareministeriet er dybt præget af landbrugets interesser. Det er min opfattelse, at Axelborg altid skal spørges, inden der bliver truffet væsentlige beslutninger. Derfor har vi brug for et rent Miljøministerium, der kan fokusere på det grønne,” siger SF’s miljøordfører, Carl Valentin.

Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, er enig.

”Det er rigtig, rigtig godt og yderst fornuftigt, at vi kommer tilbage til før, Lars Løkke blandede landbrugspolitikken ind i miljøpolitikken. Det her vil give mere opmærksomhed til naturen og miljøet, som i den grad trænger til det,” siger hun.

Torsdag meddelte statsminister Mette Frederiksen, at Miljø- og Fødevareministeriet skal deles i to selvstændige ministerier. Et Miljøministerium med den nuværende miljøminister Lea Wermelin i spidsen. Og et Fødevare-, Landbrug- og Fiskeriministerium med Rasmus Prehn (S), der overtager ansvaret fra Mogens Jensen (S).

”Dansk landbrug står over for store forandringer ikke mindst på grund af den klimakrise, som verden stadig befinder sig i. Derfor har jeg besluttet, at der nu bliver et enkeltstående Miljøministerium og et enkeltstående Ministerium for Fødevarer, Fiskeri og Landbrug,” sagde statsministeren, da hun præsenterede de nye ministre foran Amalienborg torsdag eftermiddag.

Tilfredshed hos DN
Da Lars Løkke Rasmussen i 2015 besluttede at lægge ministerierne sammen, medførte det store protester fra Danmarks Naturfredningsforening. Dengang lød det fra den daværende præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, at Lars Løkke Rasmussen "river de sidste sten af Svend Aukens livsværk ned".

Og i dag er der da også tilfredshed at spore hos landets største naturorganisation.

”Det er fornuftigt, at der er et ministerium, der tænker fuldt ud på, hvad der er bedst for miljøet. Problemet i dag er, at det der kommer frem til miljøministeren, er et kompromis mellem landbrugs- og miljøinteresser,” siger direktøren i DN, Lars Midtiby.

V: Landbruget skal stadig høres
Men det er dog ikke alle, der lige begejstrede for opsplitningen. Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, anerkender godt nok, at der har været kæmpe udfordringer i ministeriet med minksagen.

”Man kan da håbe på, at der nu kommer mere styr på tingene. Men det ændrer ikke ved, at der fagligt er en meget tæt sammenhæng mellem miljø og fødevareproduktion. Det var jo derfor, vi slog det sammen i sin tid,” siger han og fortsætter:

”Jeg håber ikke, at det nu bliver sværere at få koordineret tingene. Vi skal til at forhandle vandplaner og andre ting, der labber ind over hinanden.”

Har landbruget efter din mening haft for meget at skulle have sagt?

”Det er jo et svagt ministerium, Folketing og støttepartier, hvis det er sådan, at udefrakommende organisationer kan forhale noget, som man politisk mener, skal gennemføres. Og det er jo ikke sådan, at landbruget nu ikke skal høres, fordi det deles op,” siger Jacob Jensen.

L&F: Miljø og landbruger hænger sammen
I Landbrug & Fødevarer har man mange gange bakket op om det sammenlagte ministerium. Og formand Søren Søndergaard havde da også gerne set, at det var forblevet sådan.

”Som landmænd mener vi jo ikke, der er nogen modsætninger mellem miljø og det at producere fødevarer. Derfor finder vi det mest naturligt, at det hænger sammen, og vi synes, det har fungeret fint. Men når man vælger at splitte det op, så lever vi også med det,” siger Søren Søndergaard og fortsætter:

”Så længe der er en tæt koordinering mellem de to ministerier, så skal vi nok få det til at fungere.”

Siden sammenlægningen i 2015 har Miljø- og Fødevareministeriet gennemgået et hav af ændringer. Læs om det her.

Forrige artikel Socialdemokratiet udpeger ny gruppeformand efter regeringsrokade Socialdemokratiet udpeger ny gruppeformand efter regeringsrokade Næste artikel Dagpenge splitter partier ved finanslovsbordet Dagpenge splitter partier ved finanslovsbordet