Røde ja-partier kræver høring om Europol-aftale

EUROPOL: Socialdemokratiet, Radikale og SF er ikke klar til at sige ja til en særaftale om Europol. Rigspolitichefen skal først høres om konsekvenserne, mener partierne.

Foto: Lex van Lieshout/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Rigspolitichefen skal høres, før Danmark indgår en særaftale om Europol. Ellers vil Socialdemokratiet, Radikale og SF ikke bakke op om aftalen.

Det skriver Politiken.

”Vi har behov for at få især rigspolitichefens vurdering af aftalen, som regeringen tilsyneladende har indgået. Det er ikke kun en politisk aftale, men i højeste grad vigtigt at få oplyst, om den politifagligt er god nok. Aftalen drejer sig både om registeradgang og politiets operationelle rum, hvor Europols taktiske og strategiske beslutninger træffes,” siger Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen til Politiken.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har inviteret alle Folketingets partier til et møde i Statsministeriet torsdag. Her forventes det, at han vil fremlægge en skitse for den aftale, som EU kan tilbyde Danmark.

Forud for det møde har Socialdemokratiet, Radikale og SF sendt et brev til Løkke, hvor partierne kræver en høring med rigspolitichefen samt nogle af de embedsmænd, der har været med til Europol-forhandlingerne med EU.

Formålet med høringen er at finde ud af, om Europol-aftalen bliver lige så god, som den aftale, Danmark har i dag. Derudover vil partierne gerne have rigspolitichefen til at redegøre for, hvad politiet kan i dag, hvor Danmark er fuldbyrdet medlem af Europol, og hvilke konsekvenser en særaftale kan medføre for politiets arbejde.

Ifølge både Politiken og TV 2's oplysninger ser det ud til, at dansk politi stadig vil have adgang til Europols databaser. Men i modsætning til i dag vil politiet ikke længere kunne søge direkte, når der er behov for det.

I stedet skal politiet bede en såkaldt forbindelsesofficer, der er ansat hos Europol, om at søge efter oplysningerne.

Socialdemokratiet, Radikale og SF anbefalede sammen med Venstre, Konservative og Alternativet et ja ved folkeafstemningen om at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Danskerne stemte nej, og derfor har regeringen forsøgt at få en aftale med EU i stedet, så Danmark ikke ryger ud af Europol-samarbejdet til maj, hvor det bliver et overstatsligt samarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00