Røde Kors roser regeringens nye genbrugsaftale

GENBRUGSAFTALE: En ny delaftale skal beskytte private virksomheder mod unfair konkurrence fra det offentlige. Røde Kors glæder sig. Dansk Erhverv kalder aftalen et skridt på vejen mod at sikre velgørende organisationers genbrugsbutikker mod urimelig konkurrence.

Røde Kors håber, at ny aftale kan bidrage til at sikre deres genbrugsbutikker mod unfair konkurrence fra kommunerne. 
Røde Kors håber, at ny aftale kan bidrage til at sikre deres genbrugsbutikker mod unfair konkurrence fra kommunerne. Foto: Katrine Damkjær / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

En ny aftale skal sikre private virksomheder mod ulige konkurrence fra offentlige virksomheder. Sådan lyder budskabet fra regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, der står bag aftalen.

Det skal ske gennem en ny klagemyndighed, hvor private virksomheder kan klage, hvis de oplever unfair konkurrence fra offentlige virksomheder.

Sager med offentlige virksomheder, der har konkurreret på private virksomheders banehalvdel, har blandt andet været diskuteret i forbindelse med det attraktive marked for genbrugsbutikker.

Her har flere kommunale aktører bevæget sig ind på salget af genbrugsvarer, og derfor har indsamlingsorganisationerne tidligere over for Altinget udtrykt bekymring for, om det på langt sigt kunne gå ud over indtjeningen i deres genbrugsbutikker.

Det er rigtigt dejligt, at det er en bred aftale, der sikrer, at det private ikke bliver udkonkurreret af det offentlige.

Tina Donnerborg
Genbrugschef, Røde Kors

Genbrugschef i Røde Kors, Tina Donnerborg, glæder sig derfor over perspektiverne i delaftalen.

“Det er en stor anerkendelse af genbrugsbutikkernes værdi,” siger Tina Donnerborg og fortsætter:

“Det er rigtigt dejligt, at det er en bred aftale, der sikrer, at det private ikke bliver udkonkurreret af det offentlige,” siger Tina Donnerborg, der tidligere har kritiseret kommunerne for at udhule indtjeningen i organisationens genbrugsbutikker.

Afventer klagemyndighedens udformning
Genbrugschefen i Røde Kors ser nu frem til, hvordan klagemyndigheden skal udvikles og sammensættes.

“Det interessante bliver nu at se, hvordan kompetencerne bliver udmøntet i klagemyndigheden, og hvilke kriterier man vil sætte op, når man skal vurdere, om der er unfair konkurrence. Der stiller vi os i ISOBRO's og Røde Kors' regi til rådighed for at udvikle de kriterier,” siger Tina Donnerborg.

Også Frelsens Hær roser delaftalen og påpeger, at de oplever unfair konkurrence fra kommunale genbrugsselskaber, og at det har kostet midler, der netop skulle gå til hjælp ude i kommunerne.

“Regler, der gør det nemmere at klage og strammer op på vilkårene på det her område, hilser vi velkommen,” siger Lars Lydholm, informations- og forvaltningschef i Frelsens Hær.

Ros fra Dansk Erhverv
Delaftalen er en del af regeringens udspil ’Fair og lige konkurrence’, der skal tydeliggøre konkurrencevilkårene mellem offentlige og private virksomheder. Og her skal en ny klagemyndighed altså være med til at sikre, at private virksomheder har en direkte myndighed, de kan rette henvendelse til, hvis de oplever unfair konkurrence fra offentlige virksomheder – eksempelvis på genbrugsområdet.

“Vi tager nu blandt andet et første vigtigt skridt mod etableringen af en ny uafhængig klagemyndighed, hvor virksomhederne kan klage, hvis de oplever unfair konkurrence fra det offentlige,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Dansk Erhverv er begejstrede for, at regeringen med aftalen lægger op til en fredning af genbrugsbutikkerne.

”Vi er meget tilfredse med regeringens udspil, som lægger et solidt spor for det kommende arbejde. Eksempelvis at kommunerne driver genbrugsbutikker, hvilket ikke er en kommunal kerneopgave, og slet ikke når der i forvejen er et velfungerende civilsamfund båret på frivillighed, der effektivt samler ind og gør en forskel for udsatte mennesker i ind- og udland,” siger markedschef i Dansk Erhverv Morten Jung.

I Dansk Erhverv understreger man dog samtidig, at man med delaftalen “ikke er i mål endnu”, når det gælder genbrugsområdet. Derfor vil Dansk Erhverv i den arbejdsgruppe, der skal arbejde videre med delaftalen til efteråret, sætte civilsamfundets rolle yderligere i fokus.

“I det kommende arbejde i Finansministeriets arbejdsgruppe vil Dansk Erhverv arbejde for netop, at civilsamfundet ikke udsættes for unfair konkurrence fra det offentlige,” siger markedschef Morten Jung.

Det videre arbejde med delaftalen fortsætter til efteråret, hvor en arbejdsgruppe bestående af KL, Danske Regioner, Dansk Industri og Dansk Erhverv, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Erhvervsministeriet og Finansministeriet skal brygge på forslag, der yderligere begrænser statslig, kommunal og regional erhvervsaktivitet.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra KL, der dog ikke har ønsket at kommentere historien. KL oplyser dog, at man er i kontakt med de velgørende organisationer.

Artikel opdateret lørdag 7. april kl. 10.39 med oplysninger fra KL.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00