Rødt kort til omstridt børnekræftforening

FARVEL: Brancheforening har ekskluderet Familier med kræftramte børn, fordi organisationen har handlet i strid med god indsamlingsskik. Børnekræftforeningen kalder beslutningen forhastet.

Foreningen Familier med kræftramte børn er mandag blevet ekskluderet som medlem af indsamlingsorganisationernes brancheforening Isobro. Det sker, efter at foreningen gennem det meste af et år har været sat under lup, fordi man har mistænkt foreningen for at benytte sig af uetiske indsamlingsmetoder.

“Vi har ikke længere tillid til, at Familier med kræftramte børn overholder Isobros etiske retningslinjer,” siger formand Tina Donnerberg til Altinget.

Det er første gang i brancheforeningens historie, at man sletter et medlem, og eksklusionen kommer oven på en periode med heftig kritik af Familier med kræftramte børn. Jyllands-Posten satte gang i debatten i november, hvor to medlemmer anklagede foreningens regnskaber for at være uigennemsigtige. Sideløbende har Isobro nærstuderet foreningens regnskaber og har vendt tommelfingeren nedad.

"Det er ikke tilstrækkeligt gennemskueligt, hvad foreningen bruger sine penge på, og det, mener vi ikke, er i orden. Folk, der støtter et godt formål, skal kunne se, hvad deres penge går til," siger Tina Donnerberg.

Isobro: Kunne ikke være stoppet før
Det er imidlertid ikke noget nyt, at Familier med kræftramte børn kommer i modvind på grund af deres regnskaber. Kræftens Bekæmpelse gik ikke ud til offentligheden med deres bekymring, men allerede i 2007 var man stærkt utilfreds med, at det var umuligt at få tilstrækkelig indsigt i børnekræftforeningens pengeforbrug. Derfor stoppede al samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og Familier med kræftramte børn for omkring 10 år siden, skriver Jyllands-Posten.

Alligevel mener Tina Donnerberg ikke, at Isobro har haft mulighed for at gribe ind før nu.

"Vi får nogle klager i foråret og har så brugt noget tid på at se på sagerne og føre en grundig dialog med foreningen, inden vi nu har valgt at slette dem som medlem. Det mener vi sådan set er den ordentlige måde at gøre det på," siger Tina Donnerberg til Altinget.

Udover anklagerne om mangelfulde regnskaber har Familier med kræftramte børn mødt kritik for en stribe sager gennem de seneste måneder. Fire tidligere medarbejdere har anklaget foreningen for at lyve. Blandt andet har organisationen ved flere lejligheder oplyst, at mere end 2500 danske børn lider af kræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det korrekte tal snarere omkring 660.

Familier med kræftramte børn har også påstået, at de ikke modtager offentlig støtte, selvom det ikke passer. Man modtager årligt en halv million kroner fra lottomidlerne.

Leder: Forhastet beslutning
Men på trods af at møgsagerne hober sig op, kommer eksklusionen bag på Familier med kræftramte børn.

"Vi er kede af og oprigtigt overrasket over Isobros afgørelse, som vi finder forhastet, men naturligvis tager til efterretning," lyder det fra sekretariatsleder Kurt Hansen i en skriftlig kommentar til Altinget.

Han medgiver dog, at der er rum for forbedring i foreningens regnskaber.

"Vi indrømmer blankt, at vi i vores iver efter at gøre en forskel for tusindvis af kræftramte familier ikke har leveret det perfekte regnskab," skriver Kurt Hansen, som i samme åndedrag lover bod og bedring.

"Derfor vil Isobro allerede om få måneder i næste regnskab se, at deres væsentligste krav er blevet imødekommet, og vi kan kun beklage, at der ikke var tålmodighed nok til at finde gode løsninger i fællesskab."

17.46 er der tilføjet en kommentar fra Familier med kræftramte børn.

Forrige artikel Minister sælger sine aktier i Bahamas-selskab Minister sælger sine aktier i Bahamas-selskab Næste artikel "Jeg cykler aldrig alene gennem Urbanplanen på Amager mere..."