DR i opråb efter analyse: Besparelser kan lukke P3, Ramasjang og fem andre kanaler

DR: Stor analyse af DR’s økonomi viser, hvor store konsekvenser det vil få at skære 25 procent, siger DR's generaldirektør i opråb til politikerne. Kulturministeren dropper nu at tage koncerthuset fra DR.

”Analyserne viser med al tydelighed, at omfattende besparelser i DR får omfattende konsekvenser.”

Det skriver Danmarks Radios generaldirektør Maria Rørbye Rønn i en kommentar på DR’s hjemmeside.

Her appellerer hun til, at politikerne kigger grundigt på tallene, før de skærer i organisationen, som stort set alle partier lægger op til at gøre som en del af det kommende medieforlig.

Lukningstruede kanaler
Appellen kommer på dagen, hvor kulturminister Mette Bock (LA) offentliggør en række analyser af public service-virksomhedens økonomi.

Selv hvis Danmarks Radio lægger så stor en del af besparelserne som muligt på administrationen, vil man ifølge Maria Rørbye Rønn ”udover DR3, P3, DR Ultra og P7 Mix – skulle lukke eksempelvis P4, DR K og DR Ramasjang, inklusiv alt indhold på disse kanaler, for at nå en besparelse på 25 procent – et tal, der hyppigt har været nævnt i debatten.”

Det er Dansk Folkeparti, der ønsker at skære DR med 25 procent, mens regeringen under skatteforhandlingerne i december tilbød DF at skære 12,5 procent af medievirksomheden.

Udskillelse vil øge omkostninger
En af de nye analyser har set på konsekvenserne af at skære dramaafdelingen og Koncerthuset væk fra DR og lægge opgaverne ud til andre.

Konklusionen er, at det vil give ekstra omkostninger på 17-29 millioner kroner at udskille DR Drama.

Og at det vil koste ekstra 30-40 millioner kroner at skære DR Koncerthuset og dets aktiviteter væk fra DR og i stedet lægge det i Det Kongelige Teater eller i et statsligt selskab.

Kulturminister trækker i land
Kulturminister Mette Bock slår fast, at i hvert fald det sidste ikke bliver en del af regeringens plan.

”Jeg (vil, red.) benytte lejligheden til allerede nu at fastslå, at udskillelse af DR Koncerthus, aktiviteterne heri og ensemblerne ikke bliver en del af medieudspillet,” skrev ministeren på Facebook onsdag aften. 

Mette Bock har ellers tidligere luftet ideen om at fjerne DR's musikalske aktiviteter og lægge symfoniorkesteret ind under Det Kongelige Teater. Dermed kunne DR ”koncentrere sig om at producere medieindhold”, sagde hun til Jyllands-Posten i foråret.

Maria Rørbye Rønn hæfter sig ved en række pointer i analyserne. Blandt andet at DR kun vil spare 150 millioner kroner ved helt at stoppe med at købe udenlandsk indhold. Dermed vil det få ”markant betydning for dansk indhold”, hvis man ender med at spare hele 12,5 procent, for det svarer til omkring 460 millioner kroner.

Regeringen præsenterer ifølge Mette Bock sit udspil til nyt medieforlig i begyndelsen af februar, og derefter forventes forhandlinger med de øvrige partier at begynde.

Forrige artikel EU, OK18 og tamilsagen: Ny udgave af Altingets magasin er på gaden Næste artikel Støjberg erkender fejl: Syv kan være udvist i strid med loven Støjberg erkender fejl: Syv kan være udvist i strid med loven
Kåre Mølbak er Mette Frederiksens corona-spåmand

Kåre Mølbak er Mette Frederiksens corona-spåmand

PORTRÆT: Imens Søren Brostrøm er blevet en folkehelt, har Statens Serum Instituts faglige direktør Kåre Mølbak stort set undgået rampelyset. Det på trods af, at han er en af regeringens centrale rådgivere, og ham, der i sidste ende er ansvarlig for de data, Mette Frederiksen handler på.