Rohde melder sig frivilligt: Står nederst på stemmesedlen

OPSTILLING: Radikales transportordfører, Andreas Steenberg, får lov at bevare sin plads øverst på listen i Vestjyllands Storkreds, selv om Jens Rohde nu stiller op i samme kreds. Men Rohde vil formentlig løbe med mandatet alligevel, vurderer valgforsker.  

Jens Rohde bekendtgjorde 24. maj, at han vil tilbage i Folketinget. 
Jens Rohde bekendtgjorde 24. maj, at han vil tilbage i Folketinget. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Da Jens Rohde (R) i maj offentliggjorde, at han stiller op til Folketinget, blev der i praksis også lagt op til kampvalg mellem ham og Radikales transportordfører og nuværende folketingsmedlem, Andreas Steenberg. De to bliver nemlig opstillet i samme storkreds, og ifølge de aktuelle målinger tegner det til, at partiet kun får ét mandat i Vestjylland. 

Men i første omgang valgte Rohde at beskytte den gode stemning, da Radikales kommuneforeninger lørdag stemte om, hvem af partiets folketingskandidater, der skal øverst på opstillingslisten i Vestjyllands Storkreds.

Jens Rohde blev nemlig stemt nederst på listen efter eget ønske. Samtidig blev Andreas Steenberg valgt som nummer ét i storkredsen. 

Det bekræfter John Bo Northroup, der er organisationschef i Radikale Venstre.

Andreas Steenberg kommer dermed til at stå øverst på stemmesedlerne i Herning og Skive, hvor han er spidskandidat. Og han bliver nummer to på sedlen i de andre lokalkredse, fordi den lokale spidskandidat altid står øverst. Jens Rohde står nederst på stemmesedlerne med undtagelse af Viborg Vest og Holstebro, hvor han er spidskandidat og derfor står øverst.

”Jeg har prøvet det her før, og det har ved Gud ingen betydning, om dit navn står øverst eller ej. Jeg er ny på holdet, og så vil jeg gerne ofre det her for sammenholdet. Vi er jo ikke oppe mod hinanden. Vi skal fungere som et hold,” siger Jens Rohde ifølge TV Midtvest.

Ekspert: Placering gør ikke den store forskel
Ifølge professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen kommer Jens Rohdes placering dog ikke til at få afgørende betydning.

”Det er min vurdering, at Jens Rohde stadig er så stærk en kandidat, at han vil få langt flere stemmer end nogen anden på listen, uanset hvor han står,” siger Kasper Møller Hansen til Altinget.

Og da det på nuværende tidspunkt ikke ser ud til, at Radikale får nok stemmer til at få to folketingsmedlemmer fra Vestjylland, betyder det, at Jens Rohde alligevel vil løbe med mandatet - på trods af at Andreas Steenberg står øverst på opstillingslisten. 

Rohde som stemmefisker
Kasper Møller Hansen understreger, at Jens Rohde er et stort plus for de Radikale og kan være med til at sikre dem et godt valg i Vestjylland ved at hente stemmer fra Venstre. 

Jens Rohde er nemlig tidligere folketingspolitiker og politisk ordfører for Venstre, men skiftede til Radikale tilbage i december 2015. Og selvom man ikke skal tillægge placeringen på listen for meget betydning, hæfter Kasper Møller Hansen sig alligevel ved, at Jens Rohde som nederst placeret vil stå lige over den Konservative leder, Søren Pape Poulsen.  

"Han kan måske flytte nogle stemmer fra Konservative til Radikale, så han spiller spillet," siger Kasper Møller Hansen. 

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00