Om  
Carsten Grønbech-Jensen
Jonas Bering Liisberg
Jens August Kisling

Udenrigsministeriet udpeger to topdiplomater til at forberede EU-formandskab

Som led i Udenrigsministeriets store ambassadørrokade bliver den erfarne diplomat Carsten Grønbech-Jensen ny dansk EU-ambassadør og får i parløb med Jonas Bering Liisberg, der er ny Europapolitisk chef, ansvaret for at forberede overtagelsen af EU-formandskabet i 2025. 

Jonas Bering Liisberg (t.v.) og Carsten Grønbech-Jensen (t.h.) skal i parløb forberede overtagelsen af EU-formandskabet i 2025.
Jonas Bering Liisberg (t.v.) og Carsten Grønbech-Jensen (t.h.) skal i parløb forberede overtagelsen af EU-formandskabet i 2025.Foto: Lehtikuva/Reuters/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Der er dømt store skiftedag i Udenrigsministeriet, der har offentliggjort deres ambassadørrokade for 2023. 

Rokaden finder sted i lyset af, at Danmark i 2025 - efter mere end 13 år på hjul - overtager EU-formandskabet, og den sidste spurt sættes ind på at sikre Danmark en plads i FN's sikkerhedsråd ligeledes i 2025. 

Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse

Den erfarne diplomat Carsten Grønbech-Jensen, som på nuværende tidspunkt er direktør for Europapolitik og Arktisk i Udenrigsministeriet, er udnævnt som ny EU-ambassadør og Danmarks faste repræsentant i Bruxelles. Han indtræder i stillingen 1. september som udgangspunkt. 

Carsten Grønbech-Jensens stilling i hjemmetjenesten på Asiatisk Plads bliver overtaget af Jonas Bering Liisberg, som tidligere har været EU-ambassadør og direktør for udenrigspolitik i Udenrigsministeriet. 

De to skal nu arbejde tæt sammen om at forberede det danske EU-formandskab i 2025 fra henholdsvis Bruxelles og København.

Den tiltrædende EU-ambassadør kommer med årelang erfaring i EU-regi. I løbet af flere perioder i sin embedskarriere har Carsten Grønbech-Jensen været at finde i Bruxelles som del af Danmarks Faste Repræsentation. Ambassadørposten bliver dog hans første af slagsen. 

På posten afløser han Per Fabricius Andersen, som 1. september 2022 afløste Jonas Bering Liisberg, som nu skal være ny direktør for Europapolitik og Arktisk. Per Fabricius Andersen bliver i stedet ny ambassadør i Athen. 

Senest Danmark havde formandskabet i EU - som nu varetages af svenskerne - var i 2012. 

Ud i Europa sender Udenrigsministeriet også Jens Kisling, som bliver Danmarks nye faste repræsentant ved Europarådet i Strasbourg. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Grønbech-Jensen

EU-ambassadør, Udenrigsministeriet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997), MA/DEA (College of Europe, Brügge)

Jonas Bering Liisberg

Direktør for Europapolitik og Arktis, Udenrigsministeriet
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), overbygning i EU-ret (Harvard Un. 2001)

Jens August Kisling

Fast repræsentant, Europarådet, Strasbourg
Cand.polit., Københavns Uni. 1987

0:000:00