Rusland lukker for gassen til de første lande: EU forbereder fælles svar

Ruslands stop for gasleverancer til Polen og Bulgarien møder hård kritik fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Det er et uacceptabelt forsøg på at afpresse EU-landene, lyder det. DI frygter, at situationen kan udvikle sig ”meget alvorligt”. 

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

EU vil stå sammen om et fælles svar på Ruslands udmelding om at lukke for gasleverancerne til Polen og Bulgarien.

Det meddeler EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der møder Gazproms beslutning med hård kritik.

Rusland har krævet, at europæiske lande skal betale for deres gasleverancer med rubler i stedet for dollars eller euro, og det er det krav, der nu rammer de første lande.

"Meddelelsen fra Gazprom om stop for leveringen af gas til kunder i Europa er endnu et forsøg fra Rusland på at bruge gas som et instrument til afpresning,” lyder det fra EU-kommissionsformanden i en pressemeddelelse.

”Det fremhæver endnu en gang Ruslands upålidelighed som gasleverandør. Vi er forberedt på dette scenarie. Vi er i tæt kontakt med alle medlemsstater,” lyder det fra kommissionsformanden.

Var forberedte

Von der Leyen understreger, at EU’s medlemslande har været forberedt på den nuværende situation og har arbejdet på at sikre alternative gasleverancer.

"Vi har arbejdet på at sikre alternative leverancer og de bedst mulige lagerniveauer i hele EU," skriver hun og tilføjer, at Kommissionen nu sammen med medlemslandende er ved at koordinere et fælles EU-svar.

”Europæerne kan stole på, at vi står forenede og i fuld solidaritet med de berørte medlemsstater. Europæerne kan regne med vores fulde støtte,” fastslår hun. 

Læs også

DI frygter alvorlig udvikling

Ifølge Dansk Industri (DI) har det i ingen direkte konsekvenser for den danske energiforsyning, at der nu er lukket for gassen til Polen og Bulgarien.

Både i Polen og Danmark er der nemlig stadig godt med gas i lagrene, som på nuværende tidspunkt er ved at blive fyldt op til vinteren.

Alligevel vækker gasstoppet bekymring hos branchedirektør i DI Energi Troels Ranis.

”Det er den situation, vi har frygtet og er gået i gang med at forberede os på. I Danmark mangler vi ikke gas i øjeblikket. Men vi bliver ramt af de højere gaspriser, skriver han i en skriftlig kommentar til Altinget og tilføjer:

”Russerne har foreløbig kun lukket delvist for gassen til Europa. Hvis de lukker fuldstændig, står virksomhederne i dele af Europa i en meget alvorlig situation. Det vil betyde, at produktionen skal lukkes midlertidig.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)









0:000:00