Rusland truer USA i EU-landet Cypern

CYPERN: Rusland advarer USA om, at øget amerikansk tilstedeværelse i EU-landet Cypern tæt på Syriens og Israels kyster vil få "alvorlige konsekvenser".

Rasmus Nielsen

EU-landet Cypern er ikke bare delt mellem græsk-cyprioter i syd og tyrkisk-cyprioter i den nordlige, siden 1974 besatte tredjedel af landet.

Nu føjer Rusland sig til dem, der vil have en stemme i den strategisk beliggende ø i det østlige Middelhav.

Moskva vil reagere, hvis USA opbygger militære anlæg i Cypern, siger talsmand for den russiske udenrigsminister Maria Zakharova ifølge avisen Cyprus Mail.

Hun advarer om, at et sådan skridt "uundgåeligt vil få farlige og destabiliserende konsekvenser".

Mens såvel Grækenland som Tyrkiet blev medlem af NATO i 1952, er Cypern hverken medlem af eller partner med NATO.

Talsmanden mente, at en USA-delegation har været i Cypern for at se på mulige placeringer for baser i området, og at Washington har været involveret i intense forhandlinger med den konservative regering i hovedstaden Nicosia.

Den cypriotiske regering har reageret med en henvendelse til den russiske regering med det formål snarere at udvide de cypriotisk-russiske relationer.

Der er et stort antal russere i Cypern, blandt andet fordi de ved at investere mindst to millioner euro - typisk fast ejendom - kan få adgang til statsborgerskab og dermed EU-pas, der med ét gør samhandel med hele EU-området lettere. Der er tætte cypriotisk-russiske bånd såvel religiøst som handelsmæssigt og kulturelt.

Den nye amerikanske interesse for Cypern menes også blandt andet at hænge sammen med fundet af energi-råstoffer i farvandet omkring Cypern, hvad såvel græsk-cyprioter som tyrkisk-cyprioter gør krav på.

Der bor godt én million mennesker i Cypern, der fra 1878 til 1960 var under britisk herrerømme som led i en handel, hvor England forpligtede sig til at hjælpe Tyrkiet mod Rusland. Den dag i dag har Storbritannien luftbaser i Cypern, der tidligere i år blev sat ind mod mål i Syrien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00