Om  
Christina Egelund

Ruslandsekspert hædres med formidlingspris

Flemming Splidsboel er modtager af Forskningskommunikationsprisen, som Uddannelses- og Forskningsministeriet står bag. Prisen får han for sin utrættelige formidling af krigen i Ukraine. 

Flemming Splidsboel har modtaget Forskningskommunikationsprisen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet for sin formidling af krigen i Ukraine. 
Flemming Splidsboel har modtaget Forskningskommunikationsprisen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet for sin formidling af krigen i Ukraine. Foto: Tommy Frost
Sebastian Vidkjær Stone

Lytter man til morgenradio eller ser TV Avisen om aftenen, har det formentlig været svært at komme uden om Flemming Splidsboel. 

I over et år har seniorforskeren fra Dansk Institut for Internationale Studier nemlig oplyst og informeret danskerne om krigen i Ukraine og Ruslands brutale invasion af landet. Den indsats bliver han nu hædret for med Forskningskommunikationsprisen, som Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler. 

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse

"Det er gift for den demokratiske samtale, når usaglige påstande præger dagsordenen. Viden er magt, og i krig bliver usandheden også et våben. Det har Flemming Splidsboel i særlig grad formået at formidle til os alle. Det er en vanskelig opgave at formidle kompleks forskning," siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) om valget af prismodtageren. 

Selv er Flemming Splidsboel taknemmelig for at have modtaget prisen, selvom det også er på en noget ærgerlig baggrund: 

"Krigen berører hele det danske samfund, og jeg forsøger at nå ud til så mange danskere som muligt på så mange platforme som muligt med viden om krigen og dens konsekvenser for os alle. Jeg har altid set det som en central del af min rolle som forsker at vise offentligheden, hvad forskningen kan," siger han. 

Over 1000 interviews 

Siden Ruslands invasion 24. februar har Flemming Splidsboel givet mere end 1000 interviews til danske medier samt udgivet en bog, der blev anmeldt til fem A'er i Altinget

Han er blevet indstillet og nomineret til prisen af bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond i ledtog med et ekspertpanel fra Videnskab.dk. Tre nomineringer er i alt landet på uddannelses- og forskningsministerens bord, som efterfølgende har udpeget Flemming Splidsboel som modtager af prisen. 

Med til prisen følger en præmiesum på 200.000 kroner. 

Som seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier - også bare kendt som DIIS - er Flemmings Splidsboels forskning kendetegnet ved udenrigspolitik og diplomati. Særligt er fokus på forholdene i den del af verden, der udgør det gamle Sovjetunionen. Her forsker han blandt andet i brugen af misinformation og teknologien bag misinformation. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00