S afviser EL-forslag om forlængelse af børnetilskud

Enhedslistens fremsatte lovforslag om at forlænge det midlertidige børnetilskud blev afvist af Socialdemokratiet. Regeringen fungerer alene som forretningsministerium og tager derfor ikke stilling til ny lovgivning, lød forklaringen. Se uddrag fra debatten her.

Mads Outzen Simon Lessel

Landets fattigste børnefamilier fik tirsdag ikke klarhed over, om de også fremadrettet kan se frem til at modtage det midlertidige børnetilskud.

Socialdemokratiets fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afviste nemlig i Folketingssalen et lovforslag fra Enhedslisten, der skulle sikre, at tilskuddet også udbetales efter februar i det nye år.

Den fungerende regering, også kaldet et forretningsministerium, vil ikke vedtage ny lovgivning, før en ny regering er dannet og afviste derfor forslaget.

”Et forretningsministerium tager kun stilling til det allermest nødvendige for driften af landet. Den udvikler ikke konkret politik og diskuterer ikke konkrete lovforslag i folketingssalen. Det betyder, at regeringen og jeg selv ikke kan gå ind i en diskussion af forslaget,” forklarede Peter Hummelgaard.

Lovforslaget udspringer af aftalen om et nyt kontanthjælpssystem, som blandt andet Socialdemokratiet og Enhedslisten står bag. Her er det aftalt, at det midlertidige børnetilskud på mellem 500-700 kroner skal forlænges indtil 2024, hvor det nye kontanthjælpssystem træder i kraft.

Aftalen blev dog aldrig forvandlet til lov på grund af folketingsvalget, og det har efterfølgende fået Enhedslisten til at genfremsætte selv samme lovforslag, der måtte bortfalde på grund af valgudskrivelsen.

Afvisningen vakte stor frustration hos Enhedslisten, der er bekymret for børnefamiliernes økonomi og den usikkerhed, som den manglende vedtagelse af loven bibringer hos de økonomisk trængte familier.

”Vi risikerer, at folk kommer til at stå - det står selv i bemærkningerne til lovforslaget - uden en indkomst, hvis man venter til det nye år. Og vi kan ikke høre fra Socialdemokratiet, om man vil garantere, at man stiller forslaget i det nye år,” lød det fra partiets beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez.