S blokerer for Løkkes test-tanker

TEST: Både DF og de Konservative bakker op om Lars Løkke Rasmussens ide om at offentliggøre resultaterne af de nationale test. Men S vil blokere forslaget, og ekspert kalder det "idioti".
Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil have landets folkeskoler til at offentliggøre resultaterne af de nationale test, så kommer det ikke længere end til ide-stadiet.

Socialdemokraterne sidder med i forliget om de nationale test, og ifølge uddannelsesordfører Christine Antorini vil partiet under ingen omstændigheder gå med til at offentliggøre resultaterne.

"At offentliggøre resultaterne er vildledning og ikke vejledning. Testene måler på et meget spalt spekter af elevernes færdigheder og vil derfor give et meget skævt billede af skolerne. Desuden ved vi allerede fra England, at de er stoppet med at rangordne skolerne offentligt, fordi forældrene på de dårligste skoler flygter. På den måde er Lars Løkke Rasmussen i gang med at smadre den danske folkeskole. Og han bryder med de helt grundlæggende principper i skolen, og hvis hans tanker når forligskredsen, kan jeg med klar stemme sige, at vi vil blokere for det," siger Christine Antorini.

Hun understreger, at da man lavede forliget om de nationale test for fire år siden var det med klare formål, at de ikke skulle bruges til rangordninger mellem skolerne.

Lars Løkke Rasmussen er i gang med at smadre den danske folkeskole. Og hvis hans tanker når forligskredsen, kan jeg med klar stemme sige, at vi vil blokere for det.

Christine Antorini
Socialdemokraternes uddannelsesordfører

Lige så godt kigge i vejviseren
Også professor på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Niels Egelund mener, at det vil være en rigtig dårlig ide at lade skolerne konkurrere på, hvem der er bedst til at lære eleverne at læse, skrive og regne.

"Testresultaterne skal udelukkende bruges som et internt arbejdsredskab af skolerne og lærerne og kan ikke bruges til noget som helst af offentligheden. Resultaterne siger intet om skolens evner til at lære børnene. Det siger kun noget om forældrenes baggrund, og det kunne vi lige så godt slå op i vejviseren for at finde ud af," siger Niels Egelund.

Afgangsprøverne fra 9. klasse er i dag offentlige, men selv om de måler på hele faget og ikke kun en del af det, som de nationale test gør, er der også problemer her.

"Vi har fra Skolerådet foreslået, at tallene fra afgangsprøverne blev korrigeret for sociale baggrunde, for så kunne man måske bruge dem til noget. Derfor er det et nummer for dumt, at Lars Løkke Rasmussen foreslår at offentliggøre resultaterne, når alle ved, at tallene ikke siger noget som helst. Efter min mening er det idiotisk," siger Niels Egelund.

Skal kigge skolerne efter i kortene
Derimod er både Dansk Folkeparti og de Konservative lune på Løkke ide om offentlige testresultater.

"Vi er som udgangspunkt ikke imod. Det vil give Folketinget en mulighed for at kigge skolerne efter i kortene og tjekke om, hvorvidt de mål, vi sætter op, også bliver overholdt. Hvis det går skævt, skal vi have en mulighed for at kunne rette op på det," siger DF's ordfører Marlene Harpsøe, der dog er lidt betænkelig med Løkkes fokus på konkurrence.

"Der skal vi have undersøgt nærmere, hvilke konsekvenser det kan få," siger hun.

Alt magt til gennemsigtighed
Også Rasmus Jarlov, uddannelsesordfører for Konservative, er tilhænger.

"Det er altid en god ide med gennemsigtighed. Jeg deler ikke frygten for, at fokus udelukkende vil være på testene, hvis resultaterne bliver offentlige. Politikere og forældre er jo ikke så dumme, at de udelukkende bedømmer en skole ud fra et tal. Man vælger jo en skole ud fra mange andre parametre, som skolens ry og gennem samtaler med skolen," siger Rasmus Jarlov.

"Hvis en skole scorer højt på testene og samtidig har et ry for mistrivsel af eleverne, får tallet jo ikke flere elever til skolen. Men det er ikke grund til at holde noget hemmeligt, og jeg mener, at hvis resultaterne er offentlige, vil forældrene få mere information om skolen og dermed kunne træffe et bedre valg," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Niels Egelund

Professor, DPU, Aarhus Uni.
lærer (Odense 1968), mag.art. i psykologi (Københavns Uni. 1976), ph.d. (1982), dr.pæd (1990)

0:000:00