Udskældt S-forslag om politikeres løn og pension nedstemt

POLITIKERGODER: Socialdemokratiets forslag om, at politikere frivilligt skal have mulighed for at sige nej den til særlige løn- og pensionsordning for folketingsmedlemmer, bliver ikke til noget.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Amalie Bjerre Christensen

Der er ikke længere flertal for Socialdemokratiets forslag om, at folketingsmedlemmer kan frasige sig den løn- og pensionsordning, der gælder for medlemmer af Folketinget.

Det sker, efter et flertal af partierne på et møde onsdag formiddag har besluttet sig for at stemme imod forslaget.

Forslaget blev stillet af Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i starten af marts. Her lød det, at folketingsmedlemmerne frivilligt skulle kunne sige nej til noget af deres pension og løn, såfremt de mente, den var for høj.

Et drilleforslag
Siden fremsættelsen af forslaget er det blevet kritiseret for at være usagligt. Flere partier har kaldt det et decideret ”drilleforslag”.

Læs mere: Enhedslistens politikere vil ikke have lukrativ pension

Og kritikken ser nu ud til at fortsætte.

Ifølge Dansk Folkeparti, som er et af partierne, der gerne så, at forslaget var blevet til virkelighed, misser man en chance for at udligne forskellen mellem befolkningens og politikernes arbejdsvilkår.

”De partier, som udgør flertallet, vil åbenbart ikke være med til at lave nogle vilkår for folketingspolitikerne, som ligner resten af befolkningens,” siger Peter Skaarup, gruppeformand for Dansk Folkeparti, til TV 2.

”Det er gået op i noget drilleri fra blandt andet Socialdemokratiet. Det kan vi ikke bruge til noget,” tilføjer han.

Enhedslisten: Nej tak
I marts besluttede Enhedslisten sig for, at alle partiets folketingsmedlemmer skulle overgå til en almindelig arbejdsmarkedspension frem for den særlige politikerpension, som folketingsmedlemmer får.

"Når vi herinde hæver pensionsalderen for danskere eller gennemfører andre reformer, så nytter det ikke noget, at vi friholder os selv. Så må reglerne følges ad. Vi synes ikke, at politikerne skal have særprivilegier i forhold til almindelige danskere," sagde Pelle Dragsted, finansordfører for Enhedslisten, til Altinget.

Ifølge en opgørelse lavet af vederlagskommissionen er den årlige værdi af en folketingspension 317.000 kroner om året, hvis den indregnes i den samlede årlige lønpakke. Værdien af en arbejdsmarkedspension er 151.000 kroner årligt.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00