S freder blå skattelettelser for milliarder

NY PLAN: Efter i årevis at have kritiseret de borgerlige for at bruge penge på skattelettelser frem for velfærd, går S nu til valg på at bevare langt hovedparten af de lettelser, der er gennemført under Løkke. SF vil hente mere ind på skat fra de rigeste.

S-formand Mette Frederiksen præsenterede mandag en opdateret udgave af partiets 2025-plan sammen med Henrik Sass Larsen og Nicolai Wammen.
S-formand Mette Frederiksen præsenterede mandag en opdateret udgave af partiets 2025-plan sammen med Henrik Sass Larsen og Nicolai Wammen.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeKristine Korsgaard

Socialdemokratiet har ikke alene stemt for en tredjedel af de skatte- og afgiftslettelser, der er gennemført siden seneste valg.

Nu går partiet også til valg på at bevare langt de fleste af de øvrige lempelser, der er gennemført udelukkende med et smalt borgerligt flertal. 

Det bekræfter partiets finansordfører Benny Engelbrecht over for Altinget, efter partitoppen mandag præsenterede sit økonomiske valgoplæg.

”Nu har vi fremlagt vores plan for, hvordan vi vil få økonomien til at hænge sammen frem til 2025. Overtager vi regeringsmagten, så overtager vi også den øvrige økonomi, som den er,” siger Benny Engelbrecht.

Fakta
Her vil S hæve skatter og afgifter

 • Tilbagerulning af lempelsen på bo- og gaveafgift.
 • Tilbagerulning af skattelettelser på store kapitalindkomster.
 • Investorfradrag skal ikke øges som ellers vedtaget.
 • Genindførelse af skat på fri telefon og internet.
 • Afgifter på pvc, phtalater, plastikposer og flaskevand.
 • Finanssektoren skal bidrage med 1,5 milliarder ekstra om året.
 • Den endelige model skal udarbejdes i samarbejde med sektoren selv.
 • Øget arbejdsskadeafgift for arbejdsgivere.
Desuden vil S forlænge den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode.
   
Kilde: Socialdemokratiets 2025-plan

Men siden valget i 2015 er der gennemført skatte- og afgiftslettelser for 21,7 milliarder kroner. Og heraf har Socialdemokratiet stemt imod lempelser for omkring 13 milliarder kroner.

Alligevel lægger partiet nu op til kun at hæve indtægter fra skatter og afgifter med omkring 5,5 milliarder kroner.

Overtager vi regeringsmagten, så overtager vi også den øvrige økonomi, som den er.

Benny Engelbrecht (S)
Finansordfører

Blå skattelettelser får rødt stempel
Det skal ikke mindst ske ved at tilbagerulle lempelsen af den såkaldte arveafgift og de lempelser af skatten på store kapitalindkomster, som den tidligere VK-regering gennemførte i 2009.

Hertil kommer blandt andet genindførelsen af skat på arbejdsgiverbetalt telefon, der vil skæppe 700 millioner kroner i statskassen årligt.

Læs også

Hovedparten af de resterende lempelser afviser Socialdemokratiet nu at røre ved.

”Flere af de ting, der er gennemført, har været bundne opgaver. Det gælder blandt andet hele omlægningen omkring pensionsopsparing. Vi ville sikkert have lavet aftalen på en anden måde, men det er aftaler, som i høj grad har løst bundne opgaver,” siger Benny Engelbrecht.

Største lempelser fastholdes
S har igen og igen revset Venstre og Løkke for at bruge penge på skattelettelser, som ellers kunne være brugt på velfærd. Nu har I peget på nogle enkelte lempelser, I vil rulle tilbage, men hvorfor ikke rulle flere skattelettelser tilbage og så få råd til yderligere investeringer i velfærden?

”Vi har ikke tænkt os at love guld og grønne skove. Det er nu engang den finansiering, der kan skaffes, inden for det, vi anser for at være en realistisk ramme, der også kan skaffes flertal for,” siger Benny Engelbrecht.

S afviser at røre ved de to absolut dyreste lempelser, de blå partier har gennemført.

Det gælder aftalen om et nyt jobfradrag og øget fradrag på pensionsindbetalinger på førstepladsen og lempelserne af afgifter på biler på andenpladsen. Se også boksen til højre.

Socialdemokratiet er klar til at omlægge afgifterne på biler for at få flere danskere til at købe mere miljøvenlige modeller. Men partiet vil ikke samlet set kradse mere ind til staten på bilafgifter, oplyser S mandag.

Opgaven med at udarbejde en ny model for bilafgifterne er parkeret i en kommission, som først afrapporterer lang tid efter det kommende valg.

”Den kommission lader vi arbejde videre, og så tager vi stilling til spørgsmålet om registreringsafgift,” siger Benny Engelbrecht.

Boligjob består
Først på en prismæssig tredjeplads over skattelettelser gennemført af et smalt blåt flertal i den seneste valgperiode kommer en lempelse, som Socialdemokratiet vil rulle tilbage. Det gælder lempelsen af arveafgiften. 

Boligjobordningen, også kaldet håndværkerfradraget, har Socialdemokratiet tidligere været modstander af. Men tidligere på foråret lavede partiet en kovending og forsvarer nu i stedet ordningen.

”Vi kommer ikke til at afskaffe boligjobordningen. Men vi vil gerne se på, om man kan ændre den ved for eksempel at give højere fradrag for service som rengøring. Det er et område, hvor man for alvor vil kunne gøre en forskel i forhold til sort arbejde,” siger Benny Engelbrecht, som også nævner muligheden for at gøre ordningen mere grøn.

Socialdemokratiet var også tidligere kritisk over for de besparelser på DR, som blev gennemført med det seneste medieforlig. Partiet har fortsat en ambition om at øge udgifterne til public service, men har ikke afsat penge til det.

Og man har ingen planer om at hive de 400 millioner kroner ind igen, som blev sparet, da licensen blev lagt over på skattebilletten.

V: Valg mellem skattehop eller skattestop
Med sin nye 2025-plan lægger Socialdemokratiet op til at bruge flere penge på velfærd, så det dækker udgifterne til flere børn og ældre plus plus et par ekstra milliarder oven i.

Men i støttepartiet SF er man ikke imponeret over ambitionsniveauet fra S.

”Vi vil ikke kun dække det, demografien kræver, men også lade den offentlige sektor følge den almindelige velstandsudvikling. Og hvis vi også skal investere i den grønne omstilling, skal vi langt over det demografiske træk,” siger finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Hun vil dreje hårdere på skatteskruen for at sikre indtægter til det løft af velfærden, som hun mener er absolut nødvendigt. Står det til SF, skal ikke mindst arveafgiften forhøjes, der skal indføres en formueskat, og så skal aktieudbytte beskattes hårdere.

Og netop den slags krav fik på et pressemøde mandag eftermiddag statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at advare mod Socialdemokratiets økonomiske politik, der i Venstres udlægning stiller et "skattehop" i udsigt over for hans eget partis "skattestop".

"Ønsker man markant højere skatter end i dag, ønsker man at forlade skattestoppet til fordel for et skattehop, så skal man stemme rødt. Ønsker man tryghed om skatterne, så skal man stemme på Venstre," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Dokumentation

Sådan har S stemt for og imod skattelettelser

I den seneste valgperiode har den borgerlige regering gennemført en række lempelser af skatter og afgifter. Socialdemokratiet har stemt for lempelser for omkring 8 milliarder kroner og imod lempelser for omkring 13 milliarder kroner.

Her er lettelserne på skatter og afgifter, S har stemt imod siden 2015

 • Lavere skat på arbejdsindkomst og større fradrag for pensionsindbetalinger (lempelse for 6.970 mio. kroner om året)
 • Nedsat sats for registreringsafgift på biler (1.060 mio.) og nedsat registreringsafgift på biler (770 mio.)
 • Nedsat bo- og gaveafgift, også kaldet arveafgift (1.425 mio.)
 • Gør boligjobordning permanent (690 mio.)
 • Fjernet skat på fri telefon (600 mio.)
 • Fastfrysning af grundskylden på ejerboliger (495 mio.)
 • Besparelser på DR og afskaffet medielicens (405 mio.)
 • Investorfradrag (240 mio.)
 • Nedsat ølafgift (110 mio.)
 • Skattefrihed for individuelle medarbejderaktier (65 mio.)
 • Nedsat vinafgift (50 mio.)
 • Grøn boligjobordning (40 mio.)
 • Ophævet pvc-afgift (25 mio.)
 • Afskaffet foderfosfatafgift (15 mio.)
 • Fjernet udligningsskat på udbetaling af pensionsopsparing og forhøj indskud på børneopsparing (5 mio.)
 • Fjernede afgifter på registrering af rettigheder for fly (5 mio.).

Kilde: Finansministeriet

Note: Alle beløb i parenteser er den forventede varige virkning – altså, hvad lempelsen koster statskassen – årligt efter 2025.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024