S kalder Samuelsen i Europol-samråd

EUROPOL: Socialdemokraterne er ikke trygge ved, at Anders Samuelsen (LA) skal sidde med for bordenden af den sidste slutspurt om en dansk Europol-aftale. Derfor kalder partiet den nye udenrigsminister i samråd.

Det er ganske få dage siden, at Anders Samuelsen blev udenrigsminister. Nu skal han stå skoleret for sine tidligere udtalelser om Europol.
Det er ganske få dage siden, at Anders Samuelsen blev udenrigsminister. Nu skal han stå skoleret for sine tidligere udtalelser om Europol.Foto: Thomas L
Kasper Frandsen

Hvor står landets nye udenrigsminister egentlig, når det kommer til Danmarks fremtid i Europol?

Det spørgsmål vil Socialdemokraternes EU-ordfører, Peter Hummelgaard Thomsen, have udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til at svare på. Derfor indkalder Socialdemokraterne ham i samråd.

”Vi føler os ganske enkelt ikke trygge ved situationen eller overbeviste om, hvor den nye udenrigsminister står i det her spørgsmål," siger han og fortsætter:

"Han garanterede sammen med Dansk Folkeparti og andre før folkeafstemningen, at vi kunne blive fuldt og helt medlem af Europol."

Vi føler os ganske enkelt ikke trygge ved situationen.

Peter Hummelgaard Thomsen (S)
EU-ordfører

Desuden bekymrer det ham, at Anders Samuelsen i december 2015 antydede i en kronik i Berlingske, at regeringen ville trække en ny aftale ud bevidst.

Ingen parallelaftale

Europol-samarbejdet bliver overstatsligt, og derfor skal Danmark på grund af sit forbehold på retsområdet senest 1. maj 2017 udtræde af Europol. Derfor har den tidligere V-regering forhandlet i EU om en ny aftale om Europol.

"Det tegner til, at vi ikke kan få den type aftale, som Anders Samuelsen troede, vi nemt kunne få. Derfor er spørgsmålet, om udenrigsministeren er den rigtige til at forhandle det sidste hjem, så vi kan få en god aftale. Det stiller vi os en smule tvivlende overfor, og derfor må ministeren forklare sig," siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Datoen for samrådet er ikke fastsat endnu.

Dokumentation

Sådan lyder samråds-spørgsmålet fra Socialdemokraterne:

Udenrigsministeren bedes redegøre for fremskridt i forhandlingerne om en aftale om fortsat dansk deltagelse i Europol. Herunder om det stadig er Udenrigsministerens holdning, at den danske regering med vilje har trukket forhandlingerne i langdrag (jf. kronik i Berlingske Tidende d. 6. december 2015), og hvad Udenrigsministerens holdning i dag er til den tilvalgsordning, som udenrigsministerens parti ved folkeafstemningen d. 3. december 2015 anbefalede danskerne at stemme nej til.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00