S: Kommission skal finde penge til natur

NATUR: Socialdemokraterne vil nedsætte en naturøkonomisk kommission, som skal finde på nye måder at finansiere naturbeskyttelsen uden om statskassen. Naturfredningsforeningen er positiv, mens Landbrug & Fødevarer tvivler på nytten.
Foto: ft.dk
Anders Jerking
Statskassen er tom, og derfor er der brug for at finde nye måder at finansiere naturbeskyttelsen på. Det mener Socialdemokraterne, som vil oprette en naturøkonomisk kommission, hvis den røde blok vinder det kommende valg.

"Vi står i en vanskelig økonomisk situation, hvor vi ikke har en masse millioner, som vi kan sætte af til natur. Men det er ikke ensbetydende med, at vi skal stoppe naturindsatsen. Derfor vil vi nedsætte en kommission, hvor eksperter kan tænke nyt, spændende og anderledes," siger Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, der nævner natur på folkeaktier og en naturfond som mulige måder at finansiere naturbeskyttelsen på.

Hun mener, at mange borgere og virksomheder er optaget af at tænke grønt. Kommissionen skal finde nye modeller og rydde forhindringer af vejen, som sikrer, at alle, der ønsker at bidrage til mere natur, får mulighed for det.

"Vi skal tænke alle gode kræfter sammen, så vi kan gøre en ekstra indsats og får sikret ejerskab til naturen," siger Mette Gjerskov.

Socialdemokraterne foreslår, at kommissionen for det første skal se på, hvordan erhvervsliv og naturbeskyttelse kan tænkes sammen, sådan som EU er i gang med i projektet 'Business & Biodiversity'. For det andet skal kommissionen se på, hvordan EU's landbrugsstøtte kan gøres grønnere, og for det tredje skal det undersøges, om regler og støtteordninger er så indviklede, at det bremser landmænd i at lave naturbevarende tiltag, eller om lovgivningen i sig selv forhindrer naturtiltag.

Fakta

Fakta
Socialdemokraterne vil nedsætte en naturøkonomisk kommission, som skal komme med forslag til, hvordan man finansierer naturtiltag uden om statskassen.

Derudover vil partiet gøre brug af den frivillige modulation i EU's landbrugsstøtte til statslige natur- og miljøtiltag.

"For eksempel forventer jeg, at kommissionen ser på landbrugsloven, hvor man tvinger landmænd til at pløje deres marker hvert år. Det er ikke hensigtsmæssigt, hvis landmanden vil noget andet," siger Mette Gjerskov.

DN: God idé
I Danmarks Naturfredningsforening er præsident Ella Maria Bisschop-Larsen begejstret for forslaget.

"Der er helt sikkert brug for en kommission, for i øjeblikket er der ingen penge til natur. Alle midlerne bruges på vores internationale forpligtelser, så der er et kæmpe behov for at tænke nyt og fordomsfrit se på, hvordan vi sikrer naturen," siger hun.

Hun peger på, at staten traditionelt har ejet og opkøbt natur, men at statskassen nu er så tom, at en naturrig skov som Allindelille Fredskov på Midtsjælland er sat til salg.

Ella Maria Bisschop-Larsen understreger, at stat og kommuner ikke kan overlade deres ansvar til private.

"Men vi kan komme længere, hvis private får bedre mulighed for at bidrage," siger hun.

Landbrug ser intet behov
I Landbrug & Fødevarer er Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, mere forbeholden.

"Vi ser ikke noget behov for en naturøkonomisk kommission. Når samfundet ønsker naturtiltag, er det naturligt, at det også er samfundet, der betaler for det over finansloven," siger han og understreger, at det er fint, hvis privatpersoner og fonde vil give penge til naturgenopretning.

"Det er der allerede mulighed for i dag, så inden man nedsætter en kommission, så bør man først få et overblik over de eksisterende muligheder," siger han.

På et punkt mener Niels Peter Nørring imidlertid, at der er behov for et eftersyn.

"Vi har længe peget på, at man burde lave et eftersyn af, hvilke regler i EU's landbrugspolitik, som bremser for, at man laver naturinitiativer. Der er for eksempel barrierer, når man vil lægger arealer om til naturarealer, og det virker bizart," siger han.

Socialdemokraternes forslag skal diskuteres i Folketinget 10. maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Niels Peter Nørring

Klimadirektør, Klima & EU, Landbrug & Fødevarer
cand.agro., ph.d. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole)

0:000:00